Cisársky trhanec je dezert, na ktorom si pochutnávali na cisárskom dvore Franza Jozefa I. Je zapísaný v zbierke receptov arcivojvodkyne Sofie. Dodnes ho v Rakúsku nájdete takmer na každom jedálnom lístku. V kaviarňach ho môžete nájsť v ponuke aj popri takých špecialitách, akou je Sacherova torta.
Cisársky trhanec je recept do zimnej pohody
Postup:
- Žĺtky vyšľaháme spolu s cukrom, vanilkou a citrónovou kôrou do nadýchanej peny.
- Opatrne primiešame múku a nakoniec vmiešame do tuha vyšľahaný sneh z bielok.
- Zľahka primiešame vyžmýkané hrozienka.
- Na panvicu dáme trochu masla, keď sa rozohreje, nalejeme naň asi pol cm vrstvu cesta, aby sa nám vytvorila hrubšia palacinka. Opekáme z jednej strany, potom ju opatrne obrátime na druhú stranu, krátko ju opečieme a potom ju varechou alebo vidličkami roztrháme na nerovnomerné kúsky. Ešte ich krátko opečieme a potom ich rozdelíme na taniere.
- Cisársky trhanec podávame posypaný práškovým cukrom so škoricou, s jablkovou výživou, prípadne k nemu môžeme servírovať kompót.
- Po preložení na tanier môžeme posypať práškovým cukrom, pridať ovocie, či karamel, alebo napríklad podávať podávať s restovanými slivkami.
- Koluje viacero historiek o vzniku tohto dezertu a ťažko povedať, ktorá je pravdivá. Podľa jednej trhanec ponúkla cisárovi poddaná, keď k nej nečakane zavítal. Narýchlo pripravila jedlo z bežne dostupných potravín a na dvore ho vraj len vylepšili hrozienkami a koreninami. Ďalšia historka hovorí o nepodarených tučných palacinkách, ktoré šľachte nesmeli servírovať, a tak si z nich v kuchyni urobili takéto jedlo.
- Nuž nech to bolo akokoľvek, trhanec je naozaj jednoduché a chutné jedlo a ak ste ho doteraz neochutnali, je načase to napraviť.