Citrónový chlebík

 | 

Čas prípravy: 

20

 min

Čas varenia: 

50

 min

Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

20

 min

Čas varenia: 

50

 min

Ingrediencie

Na cesto:

Na polevu:

  • Prípadne lyžica horúcej vody
  •  

    Ingrediencie

    Na cesto:

    Na polevu:

  • Prípadne lyžica horúcej vody
  •  

    Nutričné hodnoty

    banner billa
    Citrónový chlebík je svieži dezert, ako stvorený na váš veľkonočný stôl, alebo jednoducho na svieže jarné a sladké pochutenie.

    Svieži Citrónový chlebík

    Postup:

    1. Vajíčka rozdelíme do dvoch misiek na žĺtky a bielky. Žĺtky spolu s preosiatym práškovým cukrom vyšľaháme do nadýchaného krému.
    2. Potom k nim postupne po kúskoch primiešavame zmäknuté maslo a pokračujeme v šľahaní. Výsledkom bude maslová krémová hmota.
    3. Na ňu preosejeme hladkú múku premiešanú s kypriacim práškom a mixérom zľahka vymiešame, aby sa všetky prísady spojili a vznikla nám hustá zmes. Do nej pridáme šťavu a kôru z jedného citróna a zamiešame.
    4. Bielky vyšľaháme do tuhej peny a asi tretinu z nej potom mixérom vmiešame do hustej zmesi, čím sa zmes trochu rozriedi.
    5. Zvyšok bielkového snehu vmiešame pomocou gumenej varechy.
    6. Formu na chlebíček, alebo srnčí chrbát vytrieme maslom, vysypeme múkou a dáme do nej pripravené cesto.
    7. Citrónový chlebík pečieme vo vopred rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 50-60 minút. Pomocou špajle otestujeme, či je cesto prepečené aj v strede. Ak nie, prikryjeme ho alobalom a ešte pár minút ho dopekáme.
    8. Upečený chlebík necháme chvíľu chladnúť vo forme, potom ho opatrne vyberieme z formy a polejeme ho cukrovo-citrónovou polevou. Na polevu vymiešame uvedené prísady. Ak je príliš hustá, rozriedime ju trochou vody. Naopak, ak je pririedka, pridáme za lyžicu-dve práškového cukru.
    9. Citrónový chlebík, poliaty cukrovou polevou, necháme vychladnúť a polevu zaschnúť. Môžeme ho ozdobiť citrónovou kôrou alebo ozdobne narezanými krúžkami citrónu, či jedlými jarnými kvietkami.