Citrónový koláč s olivovým olejom

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

50

 min

Svetlana Mravcová
Svetlana Mravcová

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

50

 min

Ingrediencie

oleja

  • 3 vajcia
  • 1 hrnček cmaru
  • Kôra z 1 citróna
  • ¼ hrnčeka citrónovej šťavy
  • Trocha vanilky
  • Trochu masla na vymazanie formy
  • Ingrediencie

    oleja

  • 3 vajcia
  • 1 hrnček cmaru
  • Kôra z 1 citróna
  • ¼ hrnčeka citrónovej šťavy
  • Trocha vanilky
  • Trochu masla na vymazanie formy
  • Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px
    Svieži kyslastý a voňavý citrónový koláč s olivovým olejom je už dlhšiu dobu hitom sociálnych sietí. Museli sme ho pre vás vyskúšať a s nadšením posúvame recept ďalej. Osviežte sa aj vy 🙂

    Svieži a kyslastý citrónový koláč s olivovým olejom

    Postup:

    1. Začneme tým, že si predhrejeme rúru na 160 °C.
    2. Formu na koláč s priemerom asi 23 cm si vymastíme maslom, prípadne vystelieme spodok formy papierom na pečenie.
    3. Do misky cez jemné sito preosejeme múku spoločne s práškom na pečenie, sódou, soľou a vanilkou. Cesto tak vďaka tomu bude pekne nadýchané.
    4. V ďalšej miske zmiešame olivový olej vajcia a cukor, túto zmes vyšľaháme. Po vyšľahaní môžeme pridať aj citrónovú šťavu, citrónovú kôru a cmar. Znovu všetko dôkladne prešľaháme.
    5. V poslednej časti spojíme suché aj vlhké suroviny, vznikne nám vláčne nie príliš husté cesto.
    6. Toto cesto vylejeme do už pripravenej formy na pečenie a dáme ho piecť do vyhriatej rúry na 160 ° zľahka a pomaly ho pečieme asi 55 min. Vďaka tomu že sa koláč bude piecť pomaly by nemal na povrchu popraskať. Po vybratí z rúry ho ešte chvíľu necháme vychladnúť, pred podávaním ho otočíme hore dnom zložíme vrstvu papiera na pečenie a posypeme práškovým cukrom. Môžeme podávať, dobrú chuť.
    7. Ruku na srdce, v lete, toho asi veľa nikto nenapečie. Väčšinou je horúco a ak máte dom plný detí, ako ja, jednoducho to nie je ľahké. Sú ale dni, kedy zmrzlina nestačí a chcelo by to nejaký dezert. Na rad prichádza rýchly, osviežujúci citrónový koláč. Tento koláč je už dlhšiu dobu hitom sociálnych sietí, musela som ho pre vás vyskúšať a s nadšením posúvam ďalej. Osviežte sa aj vy.
    8. Všimnite si a prosím nezľaknite olivového oleja v recepte. Pečenie s olivovým olejom vás v našich končinách možno prekvapí. Nemusíte sa obávať neúspechu, v Taliansku je tento koláč typickou letnou špecialitou a iný ako olivový olej sa používa v talianskej kuchyni vo všeobecnosti málo.