Čokoládová torta bez múky s vlašskými orechmi

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na korpus 22-24 cm priemer:

Na krém:

min. 33 %

  • 150 g tmavej čokolády
  • 2 lyžice kakaa
  • 5 lyžíc horúcej vody
  • práškový cukor na dosladenie (cca 1 lyžica)
  • marhuľový alebo ríbezľový džem na potretie
  • vlašské orechy na ozdobu
  • Ingrediencie

    Na korpus 22-24 cm priemer:

    Na krém:

    min. 33 %

  • 150 g tmavej čokolády
  • 2 lyžice kakaa
  • 5 lyžíc horúcej vody
  • práškový cukor na dosladenie (cca 1 lyžica)
  • marhuľový alebo ríbezľový džem na potretie
  • vlašské orechy na ozdobu
  • Nutričné hodnoty

    Billa
    Čokoládová torta bez múky - verili by ste, že táto torta neobsahuje ani gram múky? Je preto ideálny pre tých, ktorí sú alergickí na lepok, ale radi by si dopriali poctivý čokoládový zákusok. Spojenie čokolády a šľahačky do nadýchaného parížskeho krému nikdy nemôže sklamať a namiesto múky sme do cesta použili mleté orechy. Tie korpus pekne podržia a dodajú skvelú chuť. Ideálny dezert k víkendovej kávičke.

    Nadýchaná čokoládová torta bez múky

    Postup:

    1. Rúru zohrejeme na 180 °C. Okrúhlu formu z odnímateľným okrajom vyložíme papierom na pečenie (stačí dno), dno aj boky vymastíme maslom a vysypeme mletými orechmi alebo múkou.
    2. Žĺtky oddelíme od bielkov. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do svetlej peny. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Do žĺtkovej peny opatrne zamiešame mleté orechy, 1/3 snehu a kakao. Nakoniec zľahka primiešame zvyšok snehu.
    3. Cesto nalejeme do pripravenej formy a uhladíme. Vložíme do rúry a pečieme 30 -35 minút. Upečený korpus narastie aj napriek absencii múky a kypriaceho prášku. Po upečení sa nezľaknite – máličko klesne a bude trochu viac vlhký ako klasická piškóta. Po vychladnutí ho môžete zvrchu máličko orezať, ak by bol príliš nerovný.
    4. Na krém zohrejeme 120 ml smotany takmer k varu, stiahneme z plameňa a nalámeme do nej čokoládu, ktorú za stáleho miešania metličkou necháme rozpustiť (prvých pár sekúnd to bude vyzerať, že sa čokoláda v smotane zráža, ale chce to chvíľu trpezlivosti, po pár minútach bude krém krásne hladký).  Kakao rozmiešame v horúcej vode dohladka. Obe zmesi premiešame a necháme vychladnúť.  Zvyšnú šľahačku vyšľaháme s práškový cukrom dotuha. Trochu šľahačky pridáme do čokoládového krému a rozmiešame. Nakoniec všetko spolu spojíme do jemného krému.
    5. Vychladnutý korpus potrieme džemom. Nanesieme čokoládový krém a uhladíme. Krém sa nám bude rovnomerne a lepšie nanášať, ak si korpus vložíme do bočného rámu formy.
    6. Koláč aj s formou vložíme minimálne na 2 hodiny do chladničky stuhnúť (alebo cez noc), potom opatrne odstránime formu a koláč ozdobíme, napr. vlašskými orechmi.