Rýchly čokoládový koláč pre čokoholikov

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na cesto:

  • 2 žĺtka
  • 20 g oleja
  • 2 bielka
  • 60 g kryštálového cukru
  • 45 g polohrubej múky
  • 25 g kakaa
  • ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny
  • hrsť lieskových orechov
  • 3 polievkové lyžice marhuľového džemu

Na krém:

  • 3 plátky želatíny (v prípade ak je 6 ks balenie určené na 500 ml)
  • 190 g Billa Premium Fine dark chocolate 85%
  • 3 žĺtka
  • 80 g cukru
  • 150 g smotany 33%
  • 80 g plnotučného mlieka
Ingrediencie

Na cesto:

  • 2 žĺtka
  • 20 g oleja
  • 2 bielka
  • 60 g kryštálového cukru
  • 45 g polohrubej múky
  • 25 g kakaa
  • ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny
  • hrsť lieskových orechov
  • 3 polievkové lyžice marhuľového džemu

Na krém:

  • 3 plátky želatíny (v prípade ak je 6 ks balenie určené na 500 ml)
  • 190 g Billa Premium Fine dark chocolate 85%
  • 3 žĺtka
  • 80 g cukru
  • 150 g smotany 33%
  • 80 g plnotučného mlieka

Nutričné hodnoty

Billa

Tentoraz sme v spolupráci s Billa pripravili recept pre milovníkov čokolády. Tento rýchly čokoládový koláč nie je nijak náročný na prípravu. Jeho intenzívna čokoládová chuť vám však vyrazí dych. Kakaové cesto s lieskovými orechmi krásne zjemňuje kyselkavý marhuľový džem, ktorý sa dáva aj do sachertorty. Billa Premium Fine dark chocolate, ktorú sme použili pri príprave čokoládového krému obsahuje až 85% kakaovej sušiny, čo má vplyv nie len na výslednú chuť ale i konzistenciu krému. Veď aký to bol čokoládový koláč bez dobrého krému.

Rýchly čokoládový koláč pre čokoholikov

Postup:

  1. Na prípravu cesta samostatne vyšľahajte žĺtka s olejom, bielka s kryštálovým cukrom. Žĺtka jemne primiešajte stierkou k bielkam a zapracujte preosiatu múku s kakaom a sódou. Na záver pridajte na hrubo nasekané lieskové orechy. Cesto preložte do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie s priemerom 17 cm. Pečte pri teplote 180 stupňov 15 až 20 minút.

  2. Pripravte čokoládový krém. Plátky želatíny namočte do studenej vody. Smotanu a mlieko zmiešajte a zohrejte tesne pod bod varu. Žĺtka vyšľahajte s cukrom, prilejte trochu horúcej smotany, prešľahajte a vlejte do horúcej smotany.

  3. Za stáleho miešania ohrievajte na strednom plameni asi minútu. Zmes nesmie vrieť, inak sa žĺtky zrazia. Odstavte platňu, do horúcej zmesi pridajte vyžmýkanú želatínu, premiešajte a prelejte do misky s nadrobno nasekanou čokoládou. Nechajte chvíľu postáť až tak miešajte, kým sa všetka čokoláda nerozpustí. Čokoládový krém prikryte potravinovou fóliou a dajte na 4 hodiny do chladničky. Krém si môžete pripraviť aj o deň skôr.

  4. Cesto vyberte z formy, vrchnou časťou ho položte na dosku a rozrežte na dve rovnaké časti. Rozrezané vnútro potrite marhuľovým džemom a prikryte druhou časťou cesta. Čokoládový krém vyberte z chladničky aspoň 20 minút pred použitím. Riadne ho premiešajte a naplňte ním vrecúško s hladkou zdobiacou špičkou. Naneste krém po celom obvode korpusu a ľubovoľne dozdobte.

Náš tip:

  • Máme tip aj pre čokoholikov, ktorí uprednostňujú menej výraznú kakaovú chuť. Do krému môžete použiť kombináciu horkej a mliečnej čokolády. Aby sa nezmenila jeho konzistencia použite pomer: 150 g Billa Premium Fine dark chocolate a 60 g mliečnej čokolády.