Cviklová polievka krémová s kozím syrom

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

40

 min

Ingrediencie

oleja

  • ½ lyžičky sušeného tymianu
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • 1 lyžica octu balsamico
  • 2 plné lyžice krémového kozieho syra + na ozdobu
  • 750 ml vývaru alebo vody
  • Ingrediencie

    oleja

  • ½ lyžičky sušeného tymianu
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • 1 lyžica octu balsamico
  • 2 plné lyžice krémového kozieho syra + na ozdobu
  • 750 ml vývaru alebo vody
  • Nutričné hodnoty

    banner billa
    Cviklová polievka s kozím syrom je atraktívna nielen chuťou, ale aj vzhľadom. Zemitú chuť cvikly pekne zjemní kozí syr a balsamico dodá ten správny šmrnc.

    Cviklová krémová polievka s kozím syrom

    Postup:

    1. Cviklu ošúpeme (použijeme jednorazové rukavice, aby sme tak predišli zafarbeniu rúk). Potom ju nakrájame na kúsky, pokvapkáme dvoma lyžicami olivového oleja, posolíme, okoreníme mletým čiernym korením a sušeným tymianom.
    2. Pridáme dva celé neošúpané strúčiky cesnaku, zľahka premiešame a cviklu dáme takto piecť do vyhriatej rúry na 200 °C.
    3. Pečieme až kým nie je cvikla mäkká, občas prehrabneme / premiešame, bude to trvať 30-40 minút.
    4. Keď je cvikla upečená, v hrnci zohrejeme zvyšné dve lyžice oleja, pridáme nakrájaný pór a dve až tri minúty restujeme do sklovita.
    5. Pridáme pečenú cviklu, cesnak (z ktorého odstránime šupku), chvíľu spolu restujeme, potom zastrekneme balsamicom a zalejeme vývarom.
    6. Všetko povaríme na miernom ohni asi 10 minút. Odstavíme, zamiešame kozí syr a ponorným mixérom rozmixujeme na hladký krém.
    7. Ak je príliš hustý, zriedime vývarom a necháme znovu prevariť. Polievku podávame s kopčekom kozieho syra a čerstvými bylinkami.

    Náš tip:

    • Ak polievku podávame ako hlavné jedlo, môžeme k nej pripraviť hrianky potreté cesnakom a pokvapkané olivovým olejom.
    • Polievku môžeme pripraviť aj tak, že cviklu udusíme na cibuľke a na oleji, podlievame vodou, alebo vývarom a potom rozmixujeme. Postup, kedy sa cvikla pečie v rúre je trochu zdĺhavejší, pečená cvikla, ale uvoľní lepšie svoju chuť a polievka je tak celkovo lepšia. Postup však zvoľte podľa toho koľko máte času a či máte kapacitu zapínať rúru na pečenie 🙂