Sezóna cvikly, koreňovej zeleniny, tekvice, orechov je tu, a my vám prinášame originálny jesenný recept na luxusne vyzerajúce, no pritom jednoduché krémové cviklové rizoto. Ak hľadáte nápad na neobyčajný nedeľný obed, alebo chcete prekvapiť návštevu, či sa chcete len rozmaznať, vyskúšajte toto nádherne jedlo. S talianskym risottom jednoducho nemôžete nič pokaziť.
Voňavé cviklové rizoto s vlašskými orechmi a gorgonzolou
Postup:
- Repu vložíme do alobalu spolu s 1 strúčikom cesnaku a vetvičkou rozmarínu, zabalíme a upečieme (170 °C) do mäkka (cca 45-50 minút).
- Potom ju ošúpeme a spolu s cesnakom a troškou vývaru rozmixujeme na jemné pyré.
- Červené víno nalejeme do malého hrnca, privedieme k varu a zredukujeme na 2/3 objemu. Potom pridáme balzamiko a med a prevaríme.
- Nadrobno nakrájanú šalotku opečieme na olivovom oleji spolu s nasekaným strúčikom cesnaku do sklovita, pridáme ryžu a premiešame. Počkáme kým ryža zosklovatie, pridáme krém z červenej repy a víno.
- Necháme tekutinu úplne odpariť a postupne prilievame vývar, za stáleho miešania uvaríme krémové rizoto.
- Hrniec odstavíme, do rizota vmiešame najemno nastrúhaný parmezán a kúsky masla. Dôkladným premiešaním a prepojením masla, syra a škrobu z ryže nám vznikne krásne krémové rizoto.
- Osolíme a okoreníme podľa potreby a chuti. Rizoto podávame na plytkom (najlepšie nahriatom) tanieri, posypané orechmi, nadrobenou gorgonzolou a lístkamy bazalky.