Cviklový šalát s chrenom

 | 

Čas prípravy: 

20

 min

Čas varenia: 

40

 min

Ingrediencie

Na 4 porcie:

  • 3 cvikle (asi 800g)
  • 25g čerstvo nastrúhaného chrenu
  • 2PL majonézy / alebo Tofunézy
  • 2ČL Dijonskej horčice
  • 50g uhorky poľnej (príp. šalátovej)
  • soľ a korenie
Ingrediencie

Na 4 porcie:

  • 3 cvikle (asi 800g)
  • 25g čerstvo nastrúhaného chrenu
  • 2PL majonézy / alebo Tofunézy
  • 2ČL Dijonskej horčice
  • 50g uhorky poľnej (príp. šalátovej)
  • soľ a korenie

Nutričné hodnoty

banner billa

Cviklový šalát s chrenom je taká slovenská klasika. Cvikla je však v súčasnosti veľmi "módna" a "hipsterská" záležitosť. Má na to všetky predpoklady.  Je jednou z najdravších zelenín a zároveň je absolútne estetická v mnohých farebných prevedeniach. Možno máte vlastný recept na cviklový šalát s chrenom ako od babičky, skúste však aj tento náš nový cviklový šalát.

Cvikla s chrenom sú rokmi preverená kombinácia

Postup:

  1. Cviklu uvaríme v šupke v osolenej vode. Potrvá to približne 30 až 40 minút. Keď vychladne, ošúpeme ju a nastrúhame nahrubo na strúhadle. Cviklu môžeme kúpiť aj uvarenú.

  2. Koreň chrenu ošúpeme a nastrúhame najemno. Sterilizovanú, radšej tvrdšiu a chrumkavú uhorku nastrúhame ako cviklu. Potom všetko spolu premiešame a dochutíme soľou a korením.

  3. Šalát môžeme dochutiť olivovým olejom alebo majonézou, či bielym jogurtom. Namiesto majonézy môžeme použiť Tofunézu alebo hustý biely jogurt gréckeho typu.

  4. Takto pripravený šalát dáme do chladničky a podávame dobre vychladený.
 

Naše tipy:

  • Hodí sa ako príloha k mäsovým jedlám, alebo aj samostatne ako predjedlo napríklad k zapečeným hriankam či toustom s aromatickejšími syrmi.
  • Prípravu šalátu si môžete výrazne zjednodušiť tak, že použijete hotovú uvarenú, vákuovo balenú cviklu a postupujete rovnako podľa receptu.
  • Cviklový šalát je naozaj tou pravou jesennou ostrou dávkou vitamínov. Dobrú chuť a nazdravie!