Letnú večeru s pohárom bieleho vína máme radi všetci. Že by do nej mohol patriť karfiol? Som si istá, že dip z pečeného karfiolu si zamilujete. Kto by to povedal, že pečený karfiol bude skvelým doplnkom k "fancy" večeri.
Krémový dip z pečeného karfiolu
Postup:
- Rúru si predhrejeme na 220 °C. Čerstvý karfiol zbavíme okvetných zelených listov a tiež strednej stonky, ktorá sa nachádza uprostred.
- Ďalej ho pokrájame na menšie kúsky a / alebo ho rozoberieme na menšie hlavičky a ružičky. Nemusíme používať nôž postačí nám holé ruky.
- Kúsky karfiolu vyložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pridáme cibuľu, ktorú si predtým samozrejme olúpe a môžeme ju aj pokrájať na menšie kúsky. Pridáme olúpané strúčiky cesnaku, všetko zalejeme olivovým olejom, zľahka osolíme okoreníme a nezabudneme pridať rímsku rascu.
- Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi tak 25 min. Karfiol cibule cesnak nám krásne zo zlatnúť. Po vybratí z rúry karfiol spolu so všetkým čo na plechu bolo vložíme do mixovacej nádoby k tejto upečenej zmesi ešte pridáme grécky jogurt balkánsky syr a šťavu zo ¼ citróna. Všetko dohladka zmixujeme, pokiaľ to bude nutné mixujeme tak dlho až nám vznikne krásne hladký dip. Dip po mixovaní ešte samozrejme ochutnáme a prípadne dokoreníme soľou, čiernym korením alebo citrónovou šťavou.
- Dip servírujeme v hlbšej miske, ozdobený nakrájanými olivami, bylinkami, spolu s čerstvým pečivom. Prajem dobrú chuť.