Domáca cigánska pečienka z kuraciny & Hanácky šalát

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Pre 4-5 osôb:

bez kože

  • ½  – 1 liter  plnotučného mlieka
  • 5 strúčikov cesnaku
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • 2 lyžice horčice + na podávanie
  • 5-6 veľkých cibúľ
  • olej alebo bravčová masť
  • 4-5  ks žemlí
  • Na hanácky šalát:

  • 2-3 lyžice octu
  • 2-3 lyžice cukru
  • 1 červená cibuľa
  • 1 lyžička soli
  • mleté čierne korenie
  • Ingrediencie

    Pre 4-5 osôb:

    bez kože

  • ½  – 1 liter  plnotučného mlieka
  • 5 strúčikov cesnaku
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • 2 lyžice horčice + na podávanie
  • 5-6 veľkých cibúľ
  • olej alebo bravčová masť
  • 4-5  ks žemlí
  • Na hanácky šalát:

  • 2-3 lyžice octu
  • 2-3 lyžice cukru
  • 1 červená cibuľa
  • 1 lyžička soli
  • mleté čierne korenie
  • Nutričné hodnoty

    recepty
    Cigánska  pečienka je nám známa najmä z vianočných trhov a pouličných stánkov víkendových trhovísk.  Ak je pripravená dobre a z kvalitného mäsa, je to naozaj lahôdka. Lahodný, šťavnatý a krehký kus krkovičky v chrumkavej žemli s karamelizovanou cibuľou – povedzte, kam sa hrabú všetky burgre! 🙂  My si ju doma často pripravujeme na panvici priamo na grile a občas namiesto bravčového mäsa siahneme po kuracích vykostených stehnách. Jedlo je tak potom ľahšie, ale na chuti mu to neuberie. Dôležité je odstátie mäsa v mliečnej marináde, bude krehké a šťavnaté. No a nezabudnime na karamelizovanú cibuľu a ako osvieženie k hutnejšiemu jedlu som tentokrát pripravila  „hanácky“ šalát z typicky zimnej suroviny – červenej kapusty.

    Cigánska pečienka z kuracích stehien a Hanácky šalát

    Postup:

    1. Mäso si umyjeme, osušíme a jemne naklepeme. Z oboch strán posolíme, okoreníme a potrieme horčicou. Vložíme do misky, pridáme na plátky nakrájaný cesnak  a zalejeme mliekom tak, aby bolo mäso úplne ponorené. Natesno zakryjeme a dáme marinovať cez noc do chladničky.
    2. Vo veľkej panvici s ťažkým dnom zohrejeme bravčovú masť. Mäso vyberieme z marinády (cesnak odstránime) a postupne opečieme z oboch strán. Potom zakryjeme a dusíme do mäkka. Odokryjeme a necháme šťavu odpariť a mäso ešte opečieme do zlata.  Pokračujeme s ďalšou várkou mäsa. Prípadne podlievame trochou mlieka z marinády. Keď je všetko mäso opečené, vyberieme ho a udržiavame v teple. Do výpeku vložíme cibuľu nakrájanú na plátky, jemne posolíme a opekáme ju do mäkka a dozlatista.
    3. Žemle rozkrojíme a reznými stranami opečieme nasucho na panvici. Každú žemľu potrieme trochou horčice, položíme plátok mäsa a obložíme cibuľou.
    4. Podávame s nakladanou zeleninou alebo so šalátom:
    5. Červenú kapustu očistíme od nepekných vrchných listov, odstránime hlúbiky a nakrájame na jemné prúžky. Vložíme do väčšej misky, pridáme nadrobno nakrájanú červenú cibuľu, posolíme, okoreníme, ochutíme cukrom a octom. Poriadne premiešame a necháme pár minút postáť. Nakoniec zamiešame kyslú smotanu a majonézu. Šalát necháme v chlade aspoň 1 hodinu odstáť, aby sa prepojili chute.