Domáca pizza je vždy dobrota, na ktorú sa rodina, či priatelia tešia. Pizza však nemusí byť vždy s paradajkami. "Biela pizza“ trochu pripomína náš posúch, ale s mozarellou, novými zemiakmi a rozmarínom vám prevonia domácnosť.
Domáca pizza s mozarellou, zemiakmi a rozmarínom
Postup:
- Do misy nasypeme múku pridáme soľ a premiešame.
- Čerstvé droždie rozmrvíme do vlažnej vody, pridáme lyžičku cukru, zakryjeme utierkou a necháme postáť 10 minút, kým vzíde kvások. (Ak máme sušené droždie, to pridáme priamo do múky, ale pozor, droždie by nemalo prísť priamo do kontaktu so soľou, preto najskôr premiešajte do múky soľ a až potom pridávame droždie, vodu atď.)
- Do múky prilejeme kvások, olivový olej a ručne alebo pomocou robota spracujeme jemné nelepivé cesto.
- Poprášime jemne múkou, zakryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť na dvojnásobok (cca 1 hodinu). Ak máme čas, necháme cesto kysnúť v chladničke cez noc.
- Pripravíme si zemiaky. Vydrhneme ich kefou pod tečúcou vodou a nešúpeme ich. Potom ich opatrne nakrájame na 1-2 mm tenké plátky, môžeme použiť aj mandolínu. Toto je dôležité, aby sa zemiaky v rúre rýchlo prepiekli. Zemiaky namočíme do studenej vody a necháme ich tam, až kým nemáme cesto úplne vykysnuté.
- Potom ich scedíme, osušíme v utierke a preložíme do väčšej misky. Pridáme pár lyžíc olivového oleja, nasekaný rozmarín, soľ, mleté čierne korenie, cesnak, majoránku a oreganom. Rukami dobre premiešame, aby sa olej a koreniny dostali všade.
- Mozarellu a cibuľu nakrájame na tenké plátky.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 rovnaké diely a každý rukami roztiahneme na tenkú placku s hrubšími okrajmi.
- Každý plát obložíme tenkými plátkami mozarelly, zemiakov, cibule, pokvapkáme olivovým olejom, a posypeme syrom.
- Rúru vyhrejeme na maximum, približne 250 °C aj s plechom, na ktorom budeme pizzu piecť. Ten dáme na najnižšiu úroveň. Pizzu presunieme pomocou lopatky alebo plytkého plechu do rúry a pečieme 15-20 minút: Prvých 5 minút na 250 °C, potom znížime na 200 °C a dopekáme do zlata.