Domáce dukátové buchtičky

 | 

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

20

 min

Ela Kaslu
Ela Kaslu

 | 

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

20

 min

Ingrediencie

Na 1 plech

Na cesto:

 

  • 50 ml olej
  • 15 g čerstvé droždie
  • 2 a pol lyžice cukru
  • ½ lyžičky soli
  • Olej na potretie
  • Na vanilkovú omáčku:

     

  • 3 žĺtky
  • 60 g vanilkového pudingu
  • 2 vanilkové cukry
  • 5 lyžíc cukru
  • Ingrediencie

    Na 1 plech

    Na cesto:

     

  • 50 ml olej
  • 15 g čerstvé droždie
  • 2 a pol lyžice cukru
  • ½ lyžičky soli
  • Olej na potretie
  • Na vanilkovú omáčku:

     

  • 3 žĺtky
  • 60 g vanilkového pudingu
  • 2 vanilkové cukry
  • 5 lyžíc cukru
  • Nutričné hodnoty

    Billa

    Jemné a nadýchané obláčiky, také sú dukátové buchtičky podľa nášho receptu. Tento výdatný dezert alebo najobľúbenejšie jedlo v školských jedálňach si presne takto všetci pamätáme z detských čias.

    Obľúbené dukátové buchtičky

    Postup:

    1. V miske najskôr premiešame obe múky so soľou. Do stredu urobíme jamku, nadrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a zalejeme polovicou teplého mlieka. Zakryjeme utierkou a necháme vzísť kvások.
    2. Potom pridáme zvyšok mlieka, cukru, olej a citrónovú šťavu/kôru. Vypracujeme hladké a vláčne cesto, ktoré by nemalo byť príliš tuhé. Zakryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem, približne 1 hodinu.
    3. Vykysnuté cesto preklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na niekoľko kúskov. Z tých vyformujeme dlhé valčeky a nožom odkrajujeme male kúsky cesta. Každý kúsok jednou stranou namočíme do oleja a ukladáme vedľa seba na stredne veľký plech vystlaný papierom na pečenie.
    4. Necháme zakryté utierkou ešte 20 minút podkysnúť. Medzitým si vyhrejeme rúru na 200 °C. Buchtičky pečieme približne 15-20 minút do zlata.
    5. Vychladnuté buchtičky sa pekne oddeľujú jedna od druhej, servírujeme ich s teplou vanilkovou omáčkou.
    6. V litri mlieka rozmiešame žĺtky, cukor, vanilkový cukor a pudingový prášok. Varíme na miernom plameni, kým krém nezhustne. Ak sa nám zdá príliš hustý, rozriedime mliekom a prevaríme. Pre extra jemný krém, ho prepasírujeme cez husté sitko.
    7. Vychladnuté buchtičky (bez krému) dáme do plastového sáčku, odsajeme vzduch a zmrazíme. V mrazničke vydržia 2-3 mesiace. V prípade potreby ich necháme roztopiť pri izbovej teplote, potom ich len na suchej panvici ohrejeme a zľahka opečieme a podávame s horúcim vanilkovým krémom.

    Naše tipy:

    • Aby sa na pudingovej omáčke nevytvorila pri chladnutí kôrka, prikryjeme jej povrch potravinárskou fóliou.
    • Dukátové buchtičky možno zamraziť a uchovať tak do zásoby. Pripravte si ich doma teda pokojne viac, a keď vás zaskočí moment, že neviete, čo dnes na večeru, ľahko ho vyriešite.