Domáce grilážové rezy

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

20

 min

Ingrediencie
  • 250 g masla Billa
  • 200 g zmesi orechov Billa (prípadne samostatné druhy orechov, podľa chuti)
  • 2 hrnčeky cukru kryštál
  • 1 zahustené sladené mlieko
  • 1 balenie tortových oblátok
  • mliečna, alebo horká čokoláda na zdobenie
Ingrediencie
  • 250 g masla Billa
  • 200 g zmesi orechov Billa (prípadne samostatné druhy orechov, podľa chuti)
  • 2 hrnčeky cukru kryštál
  • 1 zahustené sladené mlieko
  • 1 balenie tortových oblátok
  • mliečna, alebo horká čokoláda na zdobenie

Nutričné hodnoty

Billa

Grilážové rezy sú super rýchly tip na vianočné pečivo. Grilážové oblátky u nás doma však lepíme nielen na Vianoce. Vianočná verzia je s čokoládou ako vyššie komíniky. Počas roka ich deťom robím nižšie a krájam, ako domáce tatranky, napríklad do školy na desiatu.

Grilážové rezy sú zaručený úspech

Postup:

  1. Začnime s orechmi, tie za pomoci mixéra pomelieme na drobno, väčšie kusy by sa zle krájali. Môžeme samozrejme použiť rôzne typy orechov, alebo v prípade alergie ich dokonca vynechať.
  2. Ďalej v hrnci s vodou na miernom ohni zahrejeme plechovku zahusteného mlieka, nechceme, aby vrelo, stačí keď uvidíme prvú bublinku.
  3. V ďalšom, trošku väčšom hrnci zahrejeme cukor, ktorý sa nám zahrievaním rozpustí a vznikne karamel. Keď sa cukor rozpustí pridáme zahriate Salko. S plechovkou samozrejme manipulujeme veľmi opatrne, je horúca. Miešame stále a začneme po kúskoch opatrne pridávať maslo, ktoré si nakrájame na menšie kúsky. Keď pridáme posledný kúsok masla, ktorý sa rozpustí, môžeme pridať zmixované orechy a dobre premiešame.
  4. Prvý plat si položíme na rovnú, trošku väčšiu tácku. S táckou sa totiž bude dobre manipulovať, kým zmes vytuhne, môžeme ale tiež použiť väčší plech.
  5. Na prvú oblátku navrstvíme vrstvu karamelovej zmesi, ktorú rovnomerne rozotrieme, následne pritlačíme ďalšou oblátkou. Systém niekoľkokrát zopakujeme, kým nepoužijeme všetky oblátky alebo karamelovú zmes.
  6. Hotová griláž by mala odpočívať v chlade, najlepšie cez noc. Nasledujúci deň ju môžete vrúbkovaným nožom nakrájať.
  7. Čokoládu na zdobenie si rozpustíme vo vodnom kúpeli. To znamená v miske položenej na menšom hrnci s trochou vody. Následne grilážové kúsky v nej namáčame, alebo ich polejeme, ako sa nám páči. Môžeme namočiť iba okraje, celú polovicu, alebo len ¼ koláčika. Jednotlivé kúsky potom necháme na mriežke, pod ktorou dáme samozrejme podložku, odkvapkať a stuhnúť.
  8. Chutia výborne len tak aj bez čokolády. Môžete hádať, ktoré deťom chutia najviac, samozrejme že tie namočené v čokoláde. Počas roka ich však deťom môžete urobiť nižšie a nakrájať, ako  domáce tatranky, napríklad do školy na desiatu. Dobrú chuť