Domáce klobásky jednoduché na prípravu

 | 

Čas prípravy: 

120

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 1 lyžička korenia
  • ½ lyžičky rasce
  • cca. 2 metre klobásových čriev
  • Ingrediencie
  • 1 lyžička korenia
  • ½ lyžičky rasce
  • cca. 2 metre klobásových čriev
  • Nutričné hodnoty

    Billa
    Domáce klobásky, ktoré ste vždy chceli skúsiť urobiť doma s týmto receptom zvládnete. Potrebujete kuchynský robot, ktorý má funkciu na plnenie klobás. Šťastie praje pripraveným, skontrolujeme si preto, aký priemer má náustok na plnenie na vašom kuchynskom robote. Podľa neho kúpite črevá s daným priemerom. Obrovským plus sú čerstvé bylinky. Chuť a vôňa sa tým sušeným nevyrovná.

    Domáce klobásky s bylinkami, ktoré pripravíte doma s kuchynským robotom

    Postup:

    1. Z balenia vyberieme na tento recept asi 2 metre čriev. Rozbaľovanie balených čriev sa môže zdať trochu náročné, črevá nie sú zamotané. Keď prídeme na spôsob, ktorým sú zviazané, potrebné množstvo jednoducho oddelíme. Koniec odstrihneme. Ak sa nám podarí črevá zamotať, môžeme časť proste odstrihnúť, lebo pracujeme s malým množstvom mäsa.
    2. Odobrané črevá namočíme do misky so studenou vodou a zvyšok nepoužitých čriev môžeme dať zamraziť do mrazničky.
    3. Namočené čreva prepláchneme pod tečúcou vodou, necháme vodu vtiecť aj dovnútra. Zbavíme tak črevá soli, v ktorej sú zakonzervované.
    4. Čerstvé mäso nakrájame na menšie kúsky a kuchynským mlynčekom na mäso pomelieme, najlepšie na strednej veľkosti. Ak máme črevá s veľkým priemerom, môžeme si dovoliť mlieť na väčšie kúsky.
    5. Ďalej si bylinky umyjeme studenou vodou a vysušíme kuchynskou utierkou. Korenie, ktoré nie je mleté ​​(a to je dobre, kvôli chuti) pomelieme alebo rozdrvíme tesne pred premiešaním k mäsu.
    6. Do misy dáme mäso, olúpaný a prelisovaný cesnak, čerstvé bylinky nakrájané najemno, korenie, dijonsku horčicu, víno a soľ. V kuchynskom robote sa nám mäsová zmes premieša perfektne. Bez kuchynského robota sa miešaniu musíme venovať niekoľko minút, najlepšie umytými rukami.
    7. Na kuchynskom robote si pripravíme nástroj na plnenie klobás a opatrne navlečieme koniec čreva na špičku. Opatrne črevo poťahujeme a postupne ho na špici nasunieme celé. Musíme byť trpezliví, trvá to určite niekoľko minút. Koniec čreva zaviažeme na uzol.
    8. Mäso máme na tácke pri mlynčeku, aby sme ho mohli len posúvať k náustku. Robot zapneme a začneme mäso tlačiť do náustku robota. Zároveň koniec čreva pridržiavame mierne pri robote. Mäso začne pomaly vychádzať a plniť črevo. Ďalej črevo pridržiavame vo výške náustku a zároveň črevo zľahka ťaháme. Nemalo by byť príliš napchaté. Myslíme na to, že budeme chcieť klobásky oddeliť.
    9. Ak počas plnenia narazíme na dieru v čreve, v plnení pokojne pokračujeme ďalej. Táto malá kozmetická chyba sa po upečení stratí. Ak trochu mäsa dierou vytečie, len ho utrieme a vrátime znovu na začiatok reťazca.
    10. Koniec čreva znovu zauzlíme tak, ako začiatok obyčajným uzlom. Naplnené črevo položíme na tácku a chytíme klobásku tam, kde by ste chceli, aby končila. Niekoľkokrát ju otočíme v smere od nás a ďalej chytíme približne rovnakú časť klobásky a tentoraz otočíme niekoľkokrát v smere k nám.
    11. Smery takto striedame, až dôjdeme na koniec. Naše domáce klobásky možno nebudú úplne rovnaké, ale budú jednoducho naše.