Názov pesto pochádza z latinského slovesa pistare, čo znamená drviť. Zanietený kulinár vám síce povie, že pre zliatie chutí jednotlivých prísad je kľúčové použiť hlinený mažiar s dreveným tĺčikom, ale klasický mixér či kuchynský robot tiež odvedú
dobrú robotu. Domáce pesto je hotové za chvíľku a určite patrí do zdravého jedálníčka.
Starovekého predchodcu dnešného pesta nájdeme v rímskom recepte na takzvané moretum, čo bola podrvená zmes syra, aromatických byliniek, soli, oleja a octu. Originálna receptúra na pesto sa prvýkrát objavila v knihe s janovskými špecialitami vydanej už v roku 1863. Prízvukuje sa tam dôležitosť použitia vysoko kvalitného ligúrskeho olivového oleja a odporúča sa zriediť zmes horúcou vodou pre ľahšiu roztierateľnosť. Pesto je neodmysliteľne späté s Janovom a priľahlou ligúrskou oblasťou známou aj ako Talianska riviéra. Určite nie je náhoda, že ide o miesto, ktoré sa považuje za európsku kolísku bylinkárstva.
Pesto je ľahko stráviteľné a plné živín. Áno, aj kalórií, avšak hodnotných, preto si túto zdravú pochúťku určite neodoprite pri vytváraní jarného jedálnička. Tuky obsiahnuté v orieškoch a olivovom oleji patria k nenasýteným a pomáhajú chrániť kardiovaskulárny systém.
Postup:
Bazalkové pesto
Bazalku s olivovým olejom vymiešajte v mixéri dohladka, pridajte opečené oriešky, cesnak, soľ, korenie a posypte podľa potreby parmezánom.
Pesto zo sušených paradajok
Sušené paradajky spolu s olejom zo sušených paradajok rozmiešajte mixérom a prisypte mandle, kapary, soľ a korenie.
Cviklové pesto
Uvarenú cviklu vymixujte ponorným mixérom a postupne pridajte malinový ocot, opečené píniové oriešky, soľ a korenie
Pesto z medvedieho cesnaku
Medvedí cesnak s olivovým olejom rozmiešajte v mixéri dohladka, prisypte opečené oriešky, cesnak, soľ, korenie a dochuťte parmezánom.
Domáce pesto podľa vás
Mandle či píniové oriešky môžete mať doma v špajzy pekne pripravené a druhú hlavnú zložku pre vaše domáce pesto si vyberiete podľa sezóny.
Tip:
Kapary patria k jedným z najslanších potravín. Po vybraní zo slaného nálevu a pred použitím odporúčame opláchnuť ich vodou. Soľ v tomto recepte môžete úplne vynechať.