domáce pesto

Domáce pesto na rôzne spôsoby

 | 

Čas prípravy: 

10

 min

Čas varenia: 

15

 min

Ingrediencie

Bazalkové pesto

Pesto zo sušených paradajok

  • 300 g sušených paradajok v oleji
  • 50 g kapár
  • 30 g pražených mandlí
  • Soľ, korenie

Cviklové pesto

    • 300 g varenej cvikly
    • 50 g píniových orieškov
    • 25 ml malinového octu
    • Soľ, korenie

Pesto z medvedieho cesnaku

Ingrediencie

Bazalkové pesto

Pesto zo sušených paradajok

  • 300 g sušených paradajok v oleji
  • 50 g kapár
  • 30 g pražených mandlí
  • Soľ, korenie

Cviklové pesto

    • 300 g varenej cvikly
    • 50 g píniových orieškov
    • 25 ml malinového octu
    • Soľ, korenie

Pesto z medvedieho cesnaku

Nutričné hodnoty

Web Banner 2120x455px(str 14)

Názov pesto pochádza z latinského slovesa pistare, čo znamená drviť. Zanietený kulinár vám síce povie, že pre zliatie chutí jednotlivých prísad je kľúčové použiť hlinený mažiar s dreveným tĺčikom, ale klasický mixér či kuchynský robot tiež odvedú
dobrú robotu. Domáce pesto je hotové za chvíľku a určite patrí do zdravého jedálníčka.


Starovekého predchodcu dnešného pesta nájdeme v rímskom recepte na takzvané moretum, čo bola podrvená zmes syra, aromatických byliniek, soli, oleja a octu. Originálna receptúra na pesto sa prvýkrát objavila v knihe s janovskými špecialitami vydanej už v roku 1863. Prízvukuje sa tam dôležitosť použitia vysoko kvalitného ligúrskeho olivového oleja a odporúča sa zriediť zmes horúcou vodou pre ľahšiu roztierateľnosť. Pesto je neodmysliteľne späté s Janovom a priľahlou ligúrskou oblasťou známou aj ako Talianska riviéra. Určite nie je náhoda, že ide o miesto, ktoré sa považuje za európsku kolísku bylinkárstva.

Pesto je ľahko stráviteľné a plné živín. Áno, aj kalórií, avšak hodnotných, preto si túto zdravú pochúťku určite neodoprite pri vytváraní jarného jedálnička. Tuky obsiahnuté v orieškoch a olivovom oleji patria k nenasýteným a pomáhajú chrániť kardiovaskulárny systém.

Postup:

Bazalkové pesto

Bazalku s olivovým olejom vymiešajte v mixéri dohladka, pridajte opečené oriešky, cesnak, soľ, korenie a posypte podľa potreby parmezánom.

Pesto zo sušených paradajok

Sušené paradajky spolu s olejom zo sušených paradajok rozmiešajte mixérom a prisypte mandle, kapary, soľ a korenie.

Cviklové pesto

Uvarenú cviklu vymixujte ponorným mixérom a postupne pridajte malinový ocot, opečené píniové oriešky, soľ a korenie

Pesto z medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak s olivovým olejom rozmiešajte v mixéri dohladka, prisypte opečené oriešky, cesnak, soľ, korenie a dochuťte parmezánom.

Domáce pesto podľa vás

Mandle či píniové oriešky môžete mať doma v špajzy pekne pripravené a druhú hlavnú zložku pre vaše domáce pesto si vyberiete podľa sezóny.

Tip:

Kapary patria k jedným z najslanších potravín. Po vybraní zo slaného nálevu a pred použitím odporúčame opláchnuť ich vodou. Soľ v tomto recepte môžete úplne vynechať.