Domáce pudingové briošky s horúcim ovocím

 | 

Čas prípravy: 

120

 min

Čas varenia: 

15

 min

Svetlana Mravcová
Svetlana Mravcová

 | 

Čas prípravy: 

120

 min

Čas varenia: 

15

 min

Ingrediencie

Na cesto:

  • 100 g cukru
  • 2 vajcia
  • 3 g sušeného droždia alebo 9 g čerstvého
  • 60 g masla
  • 5 g soli
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • Citrónová kôra
  • Na krém:

  • 20 g kukuričného škrobu
  • 2 žĺtky
  • 60 g cukru
  • Citrónová kôra
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • Na potretie cesta: 1 žĺtok, 2 lyžice mlieka
  • Na posypanie: práškový cukor
  • Na horúce ovocie:

    • drobné ovocie (čerstvé alebo mrazené), cukor podľa chuti
    Ingrediencie

    Na cesto:

  • 100 g cukru
  • 2 vajcia
  • 3 g sušeného droždia alebo 9 g čerstvého
  • 60 g masla
  • 5 g soli
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • Citrónová kôra
  • Na krém:

  • 20 g kukuričného škrobu
  • 2 žĺtky
  • 60 g cukru
  • Citrónová kôra
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • Na potretie cesta: 1 žĺtok, 2 lyžice mlieka
  • Na posypanie: práškový cukor
  • Na horúce ovocie:

    • drobné ovocie (čerstvé alebo mrazené), cukor podľa chuti

    Nutričné hodnoty

    Billa
    Domáce pudingové briošky ako luxusné sviatočné raňajky. Predstavte si tú chuť teplého chrumkavého pečiva s vanilkovým pudingom a napríklad horúcimi malinami. Tento francúzsky recept je trošku zložitejší, ale náš návod je naozaj podrobný.

    Domáce pudingové briošky

    Postup:

    1. Cesto: V miske si zmiešaním vlažného mlieka, cukru a droždia spravíme kvások. Ten necháme niekoľko minút prikrytý vzísť.
    2. Medzitým vyšľaháme vajcia, pridáme vanilkový extrakt, trochu citrónovej kôry a znova dobre vyšľaháme.
    3. Do väčšej misy preosejeme hladkú múku, soľ, vajíčkovú zmes a kvások. Zapracujeme cesto. Chvíľu to potrvá. Keď je cesto hladké, na doske k nemu pridáme maslo. Cesto začne okamžite lepiť ešte viac, než na začiatku. Hnetieme niekoľko minút, až sa dopracujeme k úplne vláčnemu nelepivému cestu. Takto vypracované do hladka a prikryté čistou utierkou ho dáme vykysnúť do teplejšieho prostredia. Kysnutie bude trvať cca 1 hodinu.
    4. Počas kysnutia cesta si pripravíme vanilkový krém: Zmiešame žĺtky s cukrom, pridáme kukuričný škrob a 1 lyžicu studeného mlieka. V menšom hrnci privedieme k varu 250 g mlieka a spolu so štipkou citrónovej kôry a vanilkovým extraktom k nemu pridáme žĺtkovú zmes. Za stáleho miešania na miernom plameni počkáme, než krém zhustne. Potom ho okamžite zložíme zo sporáka, preložíme do nádoby vhodnej do chladničky a povrch prikryjeme igelitovým vreckom. Krém dáme vychladiť.
    5. Cesto po vykysnutí položíme na dosku a prstami ho porozťahujeme do tvaru väčšieho obdĺžnikového plátu. Plát potom zo všetkých strán poprekladáme smerom dovnútra. Pozri postupové foto. Preložené cesto prikryjeme a necháme chvíľu odpočívať. Stačí cca 15 minút.
    6. Ďalej znova cesto rozvaľkáme valčekom na veľký obdĺžnikový plát a rozdelíme na rovnako veľké plátky, ktoré ešte raz rozdelíme na polovicu. Pozri postupové foto.
    7. Do každého plátku spravíme pizza krájačom alebo nožom dieru v tvare čiarky. Každý okraj potom dierou pretiahneme. Vznikne nám tak na strane plátku vlnenie.
    8. Takto upravené plátky poukladáme na plech s papierom na pečenie. Kladieme ich dostatočne ďaleko od seba.
    9. Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia.
    10. Vyberieme z chladničky vychladený krém, naplníme ním obyčajné igelitové vrecko. Jeden roh dna vrecka odstrihneme nožnicami. Otvor nesmie byť veľmi veľký. Skúsime to najprv s malým. Krém potom z vrecka vytlačíme na plátok cesta v miestach, ktoré sme rozrezali nožom.
    11. Ešte pred pečením cesto potrieme zmesou rozšľahaného žĺtka a mlieka.
    12. Plechy s brioškami pečieme v rozohriatej rúre cca 15 minút. Ak pečieme 2 plechy naraz, doba sa predĺži.
    13. Kým sa briošky pečú v menšom hrnci zmiešame ovocie, ktoré máme poruke s trochou cukru a trochu ho povaríme. Horúce ovocie je skvelé nielen k brioškám.
    14. Briošky po vybratí z rúry necháme vychladnúť a servírujeme posypané cukrom najlepšie ešte v ten deň.