Domáci kebab recept: kto by nepoznal kurací kebab – obľúbenú rýchlovku z orientálneho bistra. Vedeli ste, že v krajinách svojho pôvodu predstavuje kebab pokrm z mletého mäsa, akúsi fašírku, ktorá sa namotá na dlhú ihlicu a pripravuje sa na grile? Ten kebab, ktorý poznáme z fast foodu je len jeden z mnohých druhov, tzv. doner kebab a dá sa veľmi ľahko pripraviť v domácich podmienkach. Až na to, že domáci je oveľa chutnejší! Mám pre vás pripravený recept na domáci kebab s jogurtovým dresingom v originálnej pita placke. Je vynikajúci a uvidíte, že vaše deti si po ochutnaní na ten z fast foodu ani nespomenú.
Domáci kebab recept
Postup:
- V miske premiešame všetky suroviny na marinádu, ktorou zalejeme vykostené kuracie stehná. Dôkladne premiešame, zakryjeme a dáme namarinovať noc do chladničky.
- Rúru zohrejeme na 220 °C. Veľký plech na pečenie potrieme olejom a rozložíme na ňom kuracie kúsky v jednej vrstve. Pečieme približne 30-40 minút, v polovici pečenia otočíme. Potierame výpekom. Na záver zapečieme pod grilom do zlata. Po upečení vyberieme kuracie kúsky na tanier a necháme chvíľu odpočinúť.
- Medzitým si pripravíme jogurtovo-cesnakový dresing a zeleninu na dokončenie: na dresing zmiešame biely jogurt, pretlačený cesnak, majonézu a osolíme podľa chuti. Paradajky a cibuľu nakrájame na tenké plátky, šalát nakrájame na tenké prúžky.
- Mäso si pomocou vidličky a ostrého noža nakrájame na tenké plátky. Ak chceme mäso ešte šťavnatejšie, výpek z mäsa zalejeme trochou horúcej vody a všetky výpečky zoškrabeme do malej panvice. Necháme zovrieť a zredukovať. Do panvice vložíme mäsa o necháme prehriať. Ochutnáme prípadne dosolíme.
- Vychladnuté placky naplníme mäsom, obložíme zeleninou a polejeme jogurtovým dresingom. Kto má rád pikantné, posype ešte drveným čili korením.
Pita chlieb:
- Do väčšej misky nadrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a prilejeme teplé mlieko a vodu. Zakryjeme a necháme 10 minút postáť až sa objavia bublinky. Potom pridáme jogurt, olej a premiešame. Postupne prisypávame múku zmiešanú so soľou a vymiesime hladké cesto. Cesto má byť po vymiesení jemne lepivé, podsypeme ho múkou a priamo v miske vyformujeme do bochníka. Zakryjeme utierkou a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.
- Rúru si predhrejme na 240-250 °C najlepšie 30 minút pred pečením, musí byť poriadne horúca. Do rúry vložíme nahrievať aj veľký plech na pečenie.
- Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku a zľahka premiesime. Rozdelíme ho na 6 kúskov, vyformujeme z nich bochníčky a tie necháme zakryté ešte 15 minút podkysnúť. Potom každý jeden prstami roztlačíme a následne rozvaľkáme na hrúbku 5 mm.
- Placky opatrne prenesiem na horúci plech do rúry (na 1 plech sa zmestia 3 kúsky). Pečieme kým sa nenafúknu a nezozlatnú – môže to trvať 5 -10 minút, záleží od vašej rúry, treba zostať v blízkosti rúry a sledovať ich. Môžu sa rýchlo vysušiť, ak ich necháte v rúre pridlho. Ak sa vám to predsa len stane, po vybratí z rúry ich potrite vodou a dajte pod čistú utierku, naparením zmäknú.
- Keď pita chleby vychladnú, vrchnú časť narežte a sú pripravené na plnenie.
Naše tipy:
- My si doma k takto pripravenému kebabu robievame „ayran“, čo je turecký jogurtový nápoj – nebojte sa, žiadne tráviace ťažkosti nehrozia , práve naopak, jogurtový nápoj celé jedlo pekne odľahčí o osvieži vás. Ayran si pripravíte jednoducho: zmiešajte metličkou biely nesladený jogurt so studenou vodou do konzistencie nápoja. Osoľte podľa chuti. Ayran sa v Turecku podáva k mäsovým pokrmom veľmi často. Tejto kombinácie sa naozaj nemusíte báť 🙂
- Kebab môžete namiesto placky podávať s dusenou ryžou a zeleninou ako prílohu.