Domáci ovocný sirup je pýchou každej gazdinky
Postup:
-
Vodu s octom prevaríme, a necháme vychladnúť.
-
Ovocie odstopkujeme, umyjeme a roztlačíme alebo rozmixujeme ponorným mixérom.
-
Zalejeme ho vlažnou octovou vodou a necháme odstáť 24 hodín na chladnom mieste.
-
Potom zmes precedíme cez sito. Pridáme cukor a dobre rozmiešame, aby sa rozpustil. Sirup zahrejeme k bodu varu a horúci ho nalievame žufankou cez lievik do vysterilizovaných fliaš.
-
Uzavrieme a necháme nastojato vychladnúť prikryté dekou do druhého dňa.
-
Sirup z broskýň a marhúľ robíme tak, že ovocie varíme a šťavu, ktorá z neho vzniká odoberáme a tú spracujeme, ako pri jahodách po precedení cez sitko.
-
Osvedčilo sa nám plniť sirup do ½ l fliaš, pretože kým sa sirup spotrebuje po otvorení nestihne kvasiť. Po otvorení skladujeme sirup v chladničke.