Domáci ovocný sirup

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

45

 min

Miro Kubečka
Miro Kubečka

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

45

 min

Ingrediencie

Na sirup z miešaného ovocia, jahôd a ríbezlí:

  • 4 kg jahôd
  • 1kg červených ríbezlí, ktoré sa pridávajú pre lepšie želírovanie a zaujímavejšiu chuť
  • 3 l vody
  • 400 ml jablčného octu
  • na 1 kg ovocia 1 kg kryštálového cukru
Ingrediencie

Na sirup z miešaného ovocia, jahôd a ríbezlí:

  • 4 kg jahôd
  • 1kg červených ríbezlí, ktoré sa pridávajú pre lepšie želírovanie a zaujímavejšiu chuť
  • 3 l vody
  • 400 ml jablčného octu
  • na 1 kg ovocia 1 kg kryštálového cukru

Nutričné hodnoty

Billa
Domáci ovocný sirup pripravte zo svojho obľúbeného ovocia. Ovocie môžete aj kombinovať, napríklad k sladkým jahodám sa hodia kyslasté ríbezle. Sirup z letného ovocia si uchová farbu, chuť a vôňu leta aj v počas zimy.

Domáci ovocný sirup je pýchou každej gazdinky

Postup:

  1. Vodu s octom prevaríme, a necháme vychladnúť.

  2. Ovocie odstopkujeme, umyjeme a roztlačíme alebo rozmixujeme ponorným mixérom.

  3. Zalejeme ho vlažnou octovou vodou a necháme odstáť 24 hodín na chladnom mieste.

  4. Potom zmes precedíme cez sito. Pridáme cukor a dobre rozmiešame, aby sa rozpustil. Sirup zahrejeme k bodu varu a horúci ho nalievame žufankou cez lievik do vysterilizovaných fliaš.

  5. Uzavrieme a necháme nastojato vychladnúť prikryté dekou do druhého dňa.

  6. Sirup z broskýň a marhúľ robíme tak, že ovocie varíme a šťavu, ktorá z neho vzniká odoberáme a tú spracujeme, ako pri jahodách po precedení cez sitko.

  7. Osvedčilo sa nám plniť sirup do ½ l fliaš, pretože kým sa sirup spotrebuje po otvorení nestihne kvasiť. Po otvorení skladujeme sirup v chladničke.