Domáci pardubický perník

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie
  • 25 ml vody
  • 100 g kryštálového cukru
  • 220 g medu
  • 1 žĺtok
  • 1 vajce
  • 2 ČL mletej škorice
  • 1 ČL mletých klinčekov
  • 250 g hladkej múky
  • 250 g ražnej múky
  • 5 g sódy bikarbóny
  • 5 g kypriaceho prášku
  • 4 PL mlieka
  • kôra z polovice citróna
  • 1 vanilkový cukor
  • kyslý lekvár na potieranie
  • 200 g bielej a 200 g mliečnej čokolády na polevu
  • asi 30 g horkej čokolády na dozdobenie
  • 100 g kandizovaných čerešní
  • Ingrediencie
    • 25 ml vody
    • 100 g kryštálového cukru
    • 220 g medu
  • 1 žĺtok
  • 1 vajce
  • 2 ČL mletej škorice
  • 1 ČL mletých klinčekov
  • 250 g hladkej múky
  • 250 g ražnej múky
  • 5 g sódy bikarbóny
  • 5 g kypriaceho prášku
  • 4 PL mlieka
  • kôra z polovice citróna
  • 1 vanilkový cukor
  • kyslý lekvár na potieranie
  • 200 g bielej a 200 g mliečnej čokolády na polevu
  • asi 30 g horkej čokolády na dozdobenie
  • 100 g kandizovaných čerešní
  • Nutričné hodnoty

    W46 Web Banner 1920x455px 2
    Opýtajte sa ľudí, aký koláč nesmie chýbať na Vianoce a väčšina vám bez váhania odpovie: perník alebo medovník. Asi každý máte ten svoj obľúbený recept, ktorý vždy na sviatky oprášite, upečiete a užívate si tú nádhernú perníkovú vôňu. Skúste si teda tento rok upiecť asi najtradičnejší perník v našich končinách – domácu verziu pardubického perníka. Výborne chutí a nádherne dozdobí vaše Vianoce.

    Najtradičnejší perník v našich končinách

    Postup:

    1. Vodu a cukor dáme do menšieho hrnca a privedieme do varu, potom odstavíme z ohňa a pridáme med, ktorý v cukrovej vode rozmiešame. Necháme vychladnúť.
    2. Žĺtok, vajce, vanilkový cukor, škoricu, klinčeky a citrónovú kôru spolu rozmiešame, pridáme med a premiešame.
    3. Prisypeme oba druhy múk a varechou vymiešame cesto.
    4. V 2 PL mlieka rozmiešame sódu a osobitne, v ďalších 2 PL mlieka rozmiešame kypriaci prášok. Po jednom ich pridáme do cesta a premiešame.
    5. Ešte stále trochu lepkavé cesto premiestnime na potravinovú fóliu a zabalíme. Necháme v chladničke 12 hodín (resp. cez noc).
    6. Na druhý deň cesto vyberieme, zľahka premiesime na pomúčenej pracovnej doske a rozdelíme na dve časti.
    7. Každú časť rozvaľkáme na veľkosť plechu (ideálne, priamo na plechu vystlanom papierom na pečenie) asi na hrúbku 3-5 mm.
    8. Radielkom rozrežeme na 4 rovnako široké pruhy, ktoré od seba trochu odsunieme, aby sa nedotýkali a pečieme na 160 stupňoch asi 12 minút.
    9. Vychladnuté pásy vždy dva a dva spájame lekvárom (spodnou stranou do vnútra), polejem roztopenou čokoládou. Keď čokoláda trochu zaschne, horkou čokoládou „popíšeme“ perník cik-cakovito a napokon ozdobíme polovičkami čerešní.
    10. Podávame nakrájané na malé kúsky.