Opýtajte sa ľudí, aký koláč nesmie chýbať na Vianoce a väčšina vám bez váhania odpovie: perník alebo medovník. Asi každý máte ten svoj obľúbený recept, ktorý vždy na sviatky oprášite, upečiete a užívate si tú nádhernú perníkovú vôňu. Skúste si teda tento rok upiecť asi najtradičnejší perník v našich končinách – domácu verziu pardubického perníka. Výborne chutí a nádherne dozdobí vaše Vianoce.
Najtradičnejší perník v našich končinách
Postup:
- Vodu a cukor dáme do menšieho hrnca a privedieme do varu, potom odstavíme z ohňa a pridáme med, ktorý v cukrovej vode rozmiešame. Necháme vychladnúť.
- Žĺtok, vajce, vanilkový cukor, škoricu, klinčeky a citrónovú kôru spolu rozmiešame, pridáme med a premiešame.
- Prisypeme oba druhy múk a varechou vymiešame cesto.
- V 2 PL mlieka rozmiešame sódu a osobitne, v ďalších 2 PL mlieka rozmiešame kypriaci prášok. Po jednom ich pridáme do cesta a premiešame.
- Ešte stále trochu lepkavé cesto premiestnime na potravinovú fóliu a zabalíme. Necháme v chladničke 12 hodín (resp. cez noc).
- Na druhý deň cesto vyberieme, zľahka premiesime na pomúčenej pracovnej doske a rozdelíme na dve časti.
- Každú časť rozvaľkáme na veľkosť plechu (ideálne, priamo na plechu vystlanom papierom na pečenie) asi na hrúbku 3-5 mm.
- Radielkom rozrežeme na 4 rovnako široké pruhy, ktoré od seba trochu odsunieme, aby sa nedotýkali a pečieme na 160 stupňoch asi 12 minút.
- Vychladnuté pásy vždy dva a dva spájame lekvárom (spodnou stranou do vnútra), polejem roztopenou čokoládou. Keď čokoláda trochu zaschne, horkou čokoládou „popíšeme“ perník cik-cakovito a napokon ozdobíme polovičkami čerešní.
- Podávame nakrájané na malé kúsky.