Domáci syr Labneh z bieleho jogurtu

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Na približne 300 g syra:

, napr. Clever biely smotanový jogurt 10%

  • 1 lyžička morskej soli
  • biele plátno
  • Na ochutenie:

    • olivový olej, čili vločky, čerstvé bylinky, cesnak, sušené paradajky, apod.
    Ingrediencie

    Na približne 300 g syra:

    , napr. Clever biely smotanový jogurt 10%

  • 1 lyžička morskej soli
  • biele plátno
  • Na ochutenie:

    • olivový olej, čili vločky, čerstvé bylinky, cesnak, sušené paradajky, apod.

    Nutričné hodnoty

    HL36 Web Banner 2120x455px(STR 12)
    Ak máte radi čerstvý domáci syr typu lučina, tento recept si určite zamilujete. Ukážeme si, ako z bieleho jogurtu pripraviť domáci syr Labneh a to bez špeciálneho náradia či syridla. Je to jednoduché a výborné. Na prípravu si nachystajte čo najkvalitnejší biely jogurt, aký zoženiete, bez prídavných látok a škrobu. V teplých letných dňoch to bude ako zázrak, natrieť si ráno na chlebík svoj vlastný čerstvý syr. Stačí jedna paradajka a skvelé raňajky sú hotové.

    Na chlebík si natriete váš vlastný, čerstvý domáci syr

    Postup:

    1. Na domáci syr použijeme naozaj kvalitný hustý biely smotanový jogurt, bez zahusťovadiel a iných prísad. Ja som použila Clever biely smotanový jogurt 10% a Clever biely jogurt s bifidokultúrou 3,5 %. Obidva majú výborné zloženie, len mlieko a jogurtová kultúra. Nič iné by dobrý biely jogurt nemal obsahovať.
    2. Jogurt premiešame metličkou s lyžičkou soli.
    3. Na hlbšiu misku položíme husté a dostatočné veľké cedidlo a vystelieme ho čistým plátnom alebo utierkou.
    4. Do cedidla nalejeme jogurt a dáme do chladničky odkvapkať. Po pár hodinách vylejeme tekutinu a necháme ďalej v chladničke.
    5. Po 24 hodinách je syr jemný a krémový, môžeme ho preložiť do čistej nádobky a natierať na pečivo ako syry typu lučina, alebo použiť ako základ nátierky.
    6. Ak počkáme ešte ďalších pár hodín, dosiahneme hustejšiu konzistenciu a môžeme zo syra tvarovať guličky a nakladať ich do ochuteného olivového oleja.
    7. Na dno pohára nalejeme trochu kvalitného olivového extra panenského oleja. 1 lyžicu oleja si tiež rozotrieme do dlaní. Naolejovanými rukami tvarujeme zo syra malé guličky a opatrne ich kladieme do pohára, postupne dolievame olej, až kým je pohár plný a guličky sú ponorené. Do oleja môžeme pridať čili papričky, strúčik cesnaku, čerstvé bylinky, napr. rozmarín či sušené paradajky.
    8. Skladujeme ho v chladničke a spotrebujeme do týždňa. Čerstvý domáci syr bez oleja spotrebujeme najlepšie do 2 dní.
     

    Náš tip:

    • Do jogurtu môžeme pred odkvapaním zamiešať rôzne druhy byliniek, kvapku citrónovej šťavy, či pretlačeného cesnaku.