Dúhová torta s vanilkovým mascarpone

 | 

Čas prípravy: 

125

 min

Čas varenia: 

45

 min

Ingrediencie

Na korpus:

Na krém:

Na ozdobu:

Ingrediencie

Na korpus:

Na krém:

Na ozdobu:

Nutričné hodnoty

Billa
Dúhová torta naplní vaše očakávania o atraktívnom veľkonočnom dezerte. Farebné poschodia uchvátia všetkých. Je nutné podotknúť, že dúhová torta je naozaj sýta a každému stačí malý kúsok. Podávali sme ju so šľahačkou a dobrou kávou. Veríme, že táto torta urobí vašu Veľkú noc farebnú a veselú.

Dúhová torta

Postup:

  1. Najlepšie urobíme, keď si farebné piškóty upečieme deň vopred. Stihnú nám tak pekne vychladnúť.
  2. Vajcia si vyberte z chladničky s dostatočným predstihom, aby mali izbovú teplotu.
  3. Maslo rozpustíme v malom hrnci a necháme vychladnúť. Rúru rozohrejeme na 170 stupňov Celzia. 3 formy na pečenie vymažte maslom a vyložte papierom na pečenie.Vajcia a cukor rozmixujeme v stolnom robotovi po dobu cca 15 minút do hustej peny. Dáme si naozaj záležať, prípadne si potvrdíme správnosť vyšľahania malým testom. Ak penu naberieme na stierku, nemala by z nej takmer vôbec stekať. Nenechajme sa teda odradiť dlhým šľahaním, výsledok stojí za to.
  4. K pene cez jemné sito prisypeme múku. Tú potom vmiešavame už len opatrne stierkou. Pokiaľ už nevidíme pri miešaní žiadne hrudky múky, prilejeme vychladnuté maslo a prisypeme sušenú vanilku.
  5. Pripravíme si 3 misky rovnakej veľkosti a za pomocou váhy medzi ne rozdelíme rovnaký podiel cesta. Každé cesto zafarbíme niekoľkými kvapkami potravinárskeho farbiva. Pamätajte, príliš veľa farby piškóta neznesie. Ak máte možnosť, použite cukrárske potravinárske farby.
  6. Cesto nalejeme každé zvlášť do formy na pečenie a vložíme ich spoločne do rúry piecť na cca 45 minút. Ak si nie sme istí upečením, môžeme vyskúšať cesto pomocou zapichnutia špajdle. Na vytiahnutej špajdli by nemalo zostávať žiadne cesto. Po vybratí z rúry necháme zachladnúť, ale dbáme na to, aby nevyschli.
  7. Ak sa rozhodneme pre vysokú dúhovú tortu z dvojitej dávky, budeme tento postup opakovať ešte raz, tentoraz však skúsime použiť ešte iné odtiene farby, prípadne ich namiešať. Ďalej pamätajme, že na vysokú tortu budeme potrebovať tiež minimálne jeden a pol dávky krému.
  8. Ďalší deň, keď budeme tortu dávať dohromady si včas vyberieme mascarpone a maslo z chladničky, aby získalo izbovú teplotu. Medzitým zbavíme piškótové cestá papiera na pečenie a ostrým nožom zrežeme tak, aby boli rovné.

Krém:

  1. Krém na dúhovú tortu vyšľaháme stolným mixérom tak, že najprv vyšľaháme maslo (15 minút) a potom po lyžici všľahávame mascarpone. Dodržiavame krátke intervaly medzi jednotlivými lyžicami tak, aby sa mascarpone stihlo spojiť s maslom.
  2. Nakoniec do krému pridáme vanilku a práškový cukor podľa chuti a ešte raz dobre prešľaháme.
  3. Bude sa nám hodiť ako podklad pod tortu tácka, na ktorú natrieme trochu krému, aby nám na ňom torta držala. Potom položíme vrstvu piškót, na piškót natrieme hrubšiu vrstvu mascarpone a prikryjeme ďalšou piškótou. Takto postupujeme so všetkými plátmi piškót. Nakoniec zvyšok krému rovnomerne rozotrieme po celej torte zvrchu aj zboku. Pomáhame si stierkou a točením torty dookola. Bude to chvíľu trvať, ale snažíme sa, aby torta bola úhľadná, rovná a hladká.
  4. Dúhovú tortu necháme stuhnúť v chladničke najlepšie cez noc. Druhý deň ju pred servírovaním dozdobíme kokosovými hoblinkami a čokoládovými vajíčkami. Krájame ostrým nožom, namočeným v teplej vode. Servírujeme so šľahačkou a dobrou kávou.