Ako sa vonku otepľuje, začíname mať chuť na niečo sviežejšie, a čo iné, ako šaláty sú tá správna voľba. Ideálne sú také, ktoré sú ľahké, ale zároveň zasýtia a dodajú dostatok živín. Výborné sú napr. cestovinové šaláty, ktoré si môžete jednoducho zabaliť so sebou, kdekoľvek idete. Vyskúšajte náš fantastický cestovinový šalát so špargľou, avokádom a bryndzou. Je vynikajúci teplý, ale chutiť vám bude aj nastudeno. Špargľa je krátkodobá sezónna záležitosť, ktorú by bola škoda premeškať. Preto s chuťou do nej, nie nadarmo sa jej hovorí kráľovská zelenina.
Fantastický cestovinový šalát s kráľovskou zeleninou
Postup:
- Špargľu umyjeme a odlomíme drevnaté spodné časti. Nakrájame na 3 cm kúsky. Cestoviny uvaríme v osolenej vode podľa návodu na obale. Na posledné 3 minúty vhodíme k cestovinám špargľu a mrazený hrášok.
- Z vody, v ktorej sa varia cestoviny si trochu odoberieme do šálky (cca 1 dcl).
- Do väčšej šalátovej misky si dáme bazalkové pesto, ktoré zriedime s odloženou vodou z cestovín na redšiu omáčku. Pridáme pár lyžíc olivového oleja a premiešame. Pridáme scedené cestoviny, špargľu a hrášok. Všetko spolu zľahka premiešame, ale dbáme, aby boli cestoviny dobre obalené pestom.
- Avokáda ošúpeme a nakrájame na kocky (prekrojíme napoly, vyberieme kôstku a lyžicou vyberieme dužinu, ktorú potom nakrájame). Pokvapkáme troškou citrónovej šťavy. Pridáme k cestovinám, spolu s cherry rajčinami, ktoré sme nakrájali na štvrtinky alebo polovičky.
- Ešte raz premiešame a na tanieri obložíme kúskami bryndze. Posypeme lístočkami čerstvej bazalky.