Fašírka s vajcom na plechu

 | 

Čas prípravy: 

30

 min

Čas varenia: 

45

 min

Ingrediencie

Suroviny:

  • 1 žltá cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • + 5 navrch

  • 2 staršie rožky, alebo iné staršie pečivo
  • 200 g hlivy ustricovej
  • soľ, korenie, majorán podľa chuti
  • trocha oleja a strúhanka na vysypanie pekáča
  • Ingrediencie

    Suroviny:

  • 1 žltá cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • + 5 navrch

  • 2 staršie rožky, alebo iné staršie pečivo
  • 200 g hlivy ustricovej
  • soľ, korenie, majorán podľa chuti
  • trocha oleja a strúhanka na vysypanie pekáča
  • Nutričné hodnoty

    Billa

    Fašírka s vajcom je ten pravý recept, keď potrebujete navariť teplé jedlo počas týždňa. Recept na túto verziu obľúbenej fašírky vznikol náhodou, zo surovín v našej chladničke. Takzvaný "leftovers" recept. Podarilo sa nám doň zakomponovať hlivu ustricovú.

    Fašírka s vajcom je obľúbená v mnohých rodinách

     

    Postup:

    1. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov Celzia.
    2. Začneme tým, že si ošúpeme cibuľu a cesnak. Cibuľu nakrájame na jemno a cesnak pretlačíme cez lis na cesnak.
    3. Hlivu ustricovú prípadne zbavíme nožíkom hrubších hlúbikov a prípadných nečistôt a nakrájame na veľmi jemno.
    4. Staršie pečivo namočíme v troche vlažnej vody, môžeme použiť aj mlieko.
    5. Do väčšej misy k bravčovému mäsu pridáme nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, soľ, korenie a majoránku. Ďalej pridáme jedno celé vajce a namočené pečivo, ktoré predtým ešte vyžmýkame rukami. Pridáme aj nakrájanú hlivu ustricovú a všetko dobre, najlepšie rukami, premiešame.
    6. Hlivu môžeme samozrejme vynechať, my sme ju pridali, lebo sme chceli skúsiť niečo nové.
    7. Pekáč vymastíme trochou oleja alebo iného tuku a vysypeme strúhankou.
    8. Mäsovú zmes znova rukami rovnomerne rozprestrieme na dno pekáča, pokiaľ sa nám mäso príliš lepí na prsty, jednoducho ruky namočíme pod tečúcou studenou vodou a pokračujeme.
    9. Na vrch mäsovej zmesi vytlačíme za pomoci väčšej lyžice jamky, do ktorých neskôr, počas pečenia, dáme surové vajcia.
    10. Zmes dáme takto piecť do rúry asi na 25-30 minút, záleží od výšky mäsovej zmesi. Nakoniec do pripravených jamiek dáme surové vajcia a pečieme ešte asi 6 minút, pokiaľ chceme mať vajíčko navrchu namäkko, alebo 10 minút, pokiaľ chceme, aby bolo vajce natvrdo.
    11. Po upečení servírujeme napríklad so zemiakovou kašou a bohato sypané petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť.
    12. Večera v týždni sú pre nás dospelých väčšinou boj. Nejde o to, ako to uvariť, ale rozhodujúce je aj čo. Často sa nám hromadia zvyšky z predchádzajúcich dní. My sme sa ich pri tomto recepte snažili využiť a dopadlo to na výbornú. Buďte aj vy v kuchyni odvážni 🙂