Focaccia – taliansky kysnutý osúch na slano

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na cesto:

oleja

(plus ešte asi 2 PL na miesenie a potieranie cesta)
  • 350 ml vlažnej vody
  • Na ozdobenie:

    • cherry paradajky
    • mozarella
    • zopár halúzok rozmarínu, hrubozrnná soľ na posypanie

     

    Ingrediencie

    Na cesto:

    oleja

    (plus ešte asi 2 PL na miesenie a potieranie cesta)
  • 350 ml vlažnej vody
  • Na ozdobenie:

    • cherry paradajky
    • mozarella
    • zopár halúzok rozmarínu, hrubozrnná soľ na posypanie

     

    Nutričné hodnoty

    Billa
    V čase grilovačiek môžeme vybehnúť do obchodu a ku grilovaným dobrotám kúpiť fajn chlebík. Alebo môžeme byť originálni a upiecť si doma pravú taliansku focacciu. Alebo inak povedané, taliansky kysnutý osúch na slano. Ozdobený malými cherry rajčinkami a dochutený len olivovým olejom a bylinkami vám focaccia doma na vašom dvore vykúzli svojou vôňou kúsok letnej dovolenky pri mori. Ale netreba sa pridržiavať len tohto návodu, focacciu môžete spraviť napríklad aj úplne jednoduchú, len so soľou a olivovým olejom, alebo pridáte na ozdobenie olivy, či feta syr alebo kúsky šunky.

    Voňavá talianska focaccia

    Postup:

    1. Do misky dáme preosiatu múku, soľ, droždie, olej a vodu a pomocou mixéru alebo ručne miesime asi 10 minút. Cesto bude aj po vymiesení lepkavé, ale určite nepridávajte vodu.
    2. Vymiesené cesto preložíme na pracovnú dosku, ktorú sme potreli olejom a ešte ho ručne trochu premiesime, vyformujeme bochník, dáme späť do misy a necháme prikryté potravinovou fóliou kysnúť pri izbovej teplote, kým nezdvojnásobí svoj objem. V lete to pôjde veľmi rýchlo.
    3. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti, vyvaľkáme alebo rukami roztlačíme na pomastenom plechu a necháme podkysnúť.
    4. Rúru rozohrejeme na 230 stupňov.
    5. Na podkysnuté cesto robíme varechou alebo prstami priehlbiny (ideálne až po plech, ale nepretrhnite pri tom cesto) a do priehlbín vkladáme cherry rajčiny a syr.
    6. Ozdobíme rozmarínom, pokvapkáme olivovým olejom a osolíme hrubozrnnou soľou.
    7. Pečieme asi 20 minút do zlatohneda.
    8. Focaccia najlepšie chutí čerstvo upečená.