Francúzske palacinky Crépes Suzette s pomarančovou omáčkou

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Na 2 porcie (6 palaciniek)

Na palacinky:

  • lyžica kryštálového cukru
  • 250-275 ml plnotučného mlieka
  • rastlinný olej
  • 2 lyžice masla
  • štipka soli
  • Na pomarančovú omáčku:

    Ingrediencie

    Na 2 porcie (6 palaciniek)

    Na palacinky:

  • lyžica kryštálového cukru
  • 250-275 ml plnotučného mlieka
  • rastlinný olej
  • 2 lyžice masla
  • štipka soli
  • Na pomarančovú omáčku:

    Nutričné hodnoty

    recept

    Francúzske palacinky voňajú slnkom Francúzskej riviéry, majú srdce pravého francúzskeho vidieka i parížskeho bonvivána.

    Francúzske palacinky, ktoré nemohli chýbať v žiadnej dobrej reštaurácii

    Postup:

    1. Z mlieka, múky, vajíčok, štipky soli a lyžice cukru vyšľaháme jemné palacinkové cesto. Ak treba rozriedime mliekom, alebo zahustíme trochou múky. Na záver do cesta zašľaháme rozpustené 2 lyžice masla. Zmes necháme odpočívať 30 minút.
    2. Na stredne rozpálenú panvicu nalejeme lyžičku oleja a usmažíme palacinku z oboch strán do zlata. Takto postupujeme so zvyškom cesta.
    3. Do širokej panvice nasypeme kryštálový cukor a zohrejeme kým sa cukor nerozpustí do karamelu.
    4. Dva pomaranče ošúpeme a ostrým nožom z každého povykrajujeme dužinu tak, aby sme dostali čisté filetky bez bielej šupky. Dáme stranou.
    5. Zo zvyšných 2-3  pomarančov vytlačíme šťavu. Tú opatrne a postupne nalejeme do panvice s karamelom. Pozor, horúci karamel po naliatí studenej šťavy bude bublať a postupne stuhne, ale povarením sa opäť rozpustí. Môžeme mu pomôcť občasným zamiešaním vareškou.
    6. Keď je karamel rozpustený, do omáčky vložíme filetky z pomarančov a zamiešame kúsky masla. Vznikne nám krásne hladká, riedka, krémová omáčka.
    7. Palacinky po jednom prehrejeme priamo v panvici v omáčke, zložíme na štvrťky a naservírujeme na taniere.
    8. Prelejeme zvyšnou omáčkou a kúskami pomaranča. Jemne poprášime práškovým cukrom a podávame. Posypeme plátkami mandlí.