Francúzsky slaný koláč quiche

 | 

Čas prípravy: 

180

 min

Čas varenia: 

40

 min

Ela Kaslu
Ela Kaslu

 | 

Čas prípravy: 

180

 min

Čas varenia: 

40

 min

Ingrediencie

Na cesto:

  • 150 g celozrnnej špaldovej alebo pšeničnej múky (časť môže byť hladká)
  • 125 g studeného masla
  • 3-4 lyžice ľadovej vody
  • štipka soli a práškového cukru

Na náplň:

 

 

Ingrediencie

Na cesto:

  • 150 g celozrnnej špaldovej alebo pšeničnej múky (časť môže byť hladká)
  • 125 g studeného masla
  • 3-4 lyžice ľadovej vody
  • štipka soli a práškového cukru

Na náplň:

 

 

Nutričné hodnoty

Billa

Špargľa je úžasná zelenina, škoda, že jej sezóna je tak krátka. Kto ju má rád, máj je jej čas. Moja obľúbená je zelená, len tak, krátko povarená vo vriacej osolenej vode, chutí ako mladý hrášok. Táto jemná zelenina nepotrebuje okrem masla, olivového oleja, soli a mletého čierneho korenia nič iné. Okrem tradičnej krémovej špargľovej polievky, môžete vyskúšať aj francúzsky slaný koláč quiche. Kombinácia chrumkavého krehkého cesta, jemnej náplne a špargle je veľmi chutná. Ak ste fanúšikom quichu, vyskúšajte ho urobiť s použitím celozrnnej špaldovej múky, povedala by som, že je dokonca chutnejší ako s obyčajnou bielou múkou.

Francúzsky slaný koláč quiche - plnky môžete meniť podľa chuti a sezóny

Postup:

  1. Do kuchynského robota nasypeme múku, pridáme soľ a štipku práškového cukru. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo. Pár pulzmi cesto nahrubo rozmixujeme, potom pridáme studenú vodu a opäť krátko rozmixujeme, len tak, aby sa cesto spojilo do hrubej mrveničky.
  2. Potom cesto preložíme na pracovnú dosku a sformujeme do gule. Pri krehkom ceste je dôležité, aby sme maslo s múkou nemiesili príliš dlho, ideálne je, ak v ceste zostanú jemné kúsky masla – tie sa potom počas pečenia rozpustia, vytvoria krásne lístkovanie a cesto bude po upečení krehké a nadýchané. Preto nemiesime cesto príliš dlho, úplne postačí, ak bude držať pohromade.
  3. Cesto zabalíme do fólie alebo ho dáme do misky, zakryjeme a dáme do chladničky odpočinúť. Takto môžete cesto nechať v chladničke aj do druhého dňa.
  4. Medzitým si pripravíme náplň: na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu do mäkka.
  5. Špargľu umyjeme, odlomíme drevnaté konce a oblanšírujeme vo vriacej osolenej vode 2-3 minútky, potom vyberieme a prudko schladíme v ľadovej vode (miska s vodou a ľadom) a scedíme. Robíme to preto, aby si špargľa zachovala peknú zelenú farbu.
  6. V miske premiešame smotanový syr, vajíčka, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok a rozriedime smotanou do hladkého krému.
  7. Cesto vyberieme z chladničky a medzi dvoma papiermi na pečenie rozvaľkáme natenko podľa veľkosti a tvaru zapekacej nádoby. Ja som použila okrúhlu koláčovú formu s priemerom cca 28 cm. Opatrne ho do nej preložíme a okraje popritláčame. Prevísajúce kúsky cesta odrežeme nožom a prípadne nimi doplníme chýbajúce okraje cesta.
  8. Cesto popicháme vidličkou, zaťažíme suchými strukovinami alebo keramickými fazuľami na pečenie a dáme do vyhriatej rúry na 200 °C predpiecť na 10 minút. Potom fazule odstránime aj s papierom a dopečieme ešte 5 minút.
  9. Do predpečeného korpusu rovnomerne rozprestrieme orestovanú cibuľu, posypeme strúhaným syrom a opatrne prelejeme náplňou. Navrch poukladáme kúsky špargle, prekrojené cherry paradajky a posypeme lístkami čerstvého tymiánu.
  10. Opatrne prenesieme naspäť do rúry, teplotu znížime na 190 °C a pečieme približne 25-30 minút do zlata.
 

Náš tip:

  • Koláč podávame teplý so zeleninovým šalátom. Výborný je aj za studena.