Grilované kofty plnené syrom s cibuľovým šalátom

 | 

Čas prípravy: 

30

 min

Čas varenia: 

15

 min

Ingrediencie

Na fašírky:

tučnejšieho hovädzieho (alebo zmes hovädzieho a bravčového) mäsa (napr. z krku)

  • 2 lyžice oleja plus na gril
  • 1 starší rožok alebo 2 plátky toastového chleba
  • 150 ml mlieka
  • soľ a čierne korenie
  • 1 cibuľa
  • 1 lyžička sušeného oregano
  • ½ lyžičky čili vločiek
  • 1 lyžička sušenej mäty (možno vynechať)
  • ½ lyžičky rímskeho kmínu (možno vynechať)
  • petržlenová vňať
  • strúhanka
  • 100 g fety
  • Na šalát:

  • zväzok petržlenovej vňate
  • soľ
  • 2 lyžičky sumaku
  • trochu citrónovej šťavy
  • olivový olej
  • Ingrediencie

    Na fašírky:

    tučnejšieho hovädzieho (alebo zmes hovädzieho a bravčového) mäsa (napr. z krku)

  • 2 lyžice oleja plus na gril
  • 1 starší rožok alebo 2 plátky toastového chleba
  • 150 ml mlieka
  • soľ a čierne korenie
  • 1 cibuľa
  • 1 lyžička sušeného oregano
  • ½ lyžičky čili vločiek
  • 1 lyžička sušenej mäty (možno vynechať)
  • ½ lyžičky rímskeho kmínu (možno vynechať)
  • petržlenová vňať
  • strúhanka
  • 100 g fety
  • Na šalát:

  • zväzok petržlenovej vňate
  • soľ
  • 2 lyžičky sumaku
  • trochu citrónovej šťavy
  • olivový olej
  • Nutričné hodnoty

    Grilované kofty vás prenesú na výlet do Grécka či Turecka. Vyskúšajte ich s jednoduchým, ale skvelým cibuľovým šalátom. Do šalátu sa používa tmavo červené aromatické korenie sumak. Pochádza z rastlinky, ktorú poznáme ako škupma, sú to sušené mleté plody. Ak ho nemáte, použite do šalátu čili vločky a trošku citrónovej šťavy.

    Grilované kofty plnené syrom premenia vašu záhradu na grécku grilovačku

    Postup:

    1. Staršie pečivo nakrájame na kúsky a zalejeme mliekom. Potom vyžmýkame prebytočné mlieko.
    2. Zmiešame s mletým mäsom, pridáme najemno nastrúhanú cibuľu, soľ, korenie, čili, rímsky kmín, sušenú mätu a oregano, nasekanú petržlenovú vňať, 2 lyžice oleja a rukami dobre všetko premiesime. Ak treba zahustíme troškou strúhanky.
    3. Fetu si nakrájame na malé kocky. Z mäsovej zmesi odoberáme kúsky veľkosti pingpongovej loptičky, v dlani roztlačíme do placky, do stredu dáme kúsok syra a dobre zabalíme a vyformujeme valček. Kofty ukladáme vedľa a zakryjeme fóliou.
    4. Dáme do chladničky, ký si pripravíme gril a nachystáme suroviny na šalát.
    5. Kofty vyberieme z chladu, potrieme olejom a grilujeme na grile alebo na grilovacej panvici do zlata. Na grile im bude stačiť cca 5-7 minút z každej strany.
    6. Podávame horúce s cibuľovým alebo iným zeleninovým šalátom a dobrým chlebom, alebo v pita placke.
     

    Náš tip:

    • Ako na cibuľový šalát: Cibuľu ošúpeme, rozpolíme a nakrájame na tenké plátky, vložíme do väčšej nádoby, pridáme asi lyžičku soli a rukami silno hnetieme kým cibuľa nepustí šťavu. Tým sa zbavíme typickej silnej cibuľovej štipľavej chuti. Potom cibuľu vyžmýkame a preložíme do inej misky. Pridáme nasekanú petržlenovú vňať, sumak, šťavu z citróna, trochu olivového oleja a dobre premiešame. Podávame ihneď ku grilovanému mäsu.
    indický dhal z červenej šošovice recept
    30

    min

    kucharske capice 1