Gulášová polievka ako ju máte radi

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

120

 min

Ingrediencie

Pre 4-6 osôb:

na guláš, napr. balené Billa mäso na guláš

  • 3 až 4 cibule
  • cesnak podľa chuti
  • 2 papriky
  • a cca 4 paradajky

  • 4 zemiaky
  • Korenie: čierne korenie, soľ, majorán, cesnak, rasca, červená paprika
  • Čili paprička ak máte radi pikantnejšiu verziu
  • Ingrediencie

    Pre 4-6 osôb:

    na guláš, napr. balené Billa mäso na guláš

  • 3 až 4 cibule
  • cesnak podľa chuti
  • 2 papriky
  • a cca 4 paradajky

  • 4 zemiaky
  • Korenie: čierne korenie, soľ, majorán, cesnak, rasca, červená paprika
  • Čili paprička ak máte radi pikantnejšiu verziu
  • Nutričné hodnoty

    Billa

    Gulášová polievka na jeseň, po víkendovej prechádzke padne dobre každému. Prinášame vám preto klasický recept na poctivú "gulášovú". Podávajte ju s čerstvým chlebíkom.

    Horúca gulášová polievka s dobrým chlebom zahreje a zasýti

    Postup:

    1. Cibuľu nakrájame naozaj na drobno. Čím menšie kúsky, tým lepšie, pretože je to základ chute gulášu, či gulášovej polievky. Cibuľu restujte do sklovita. Správne pomaly podusená cibuľka guláš dobre ochutí a zahustí. Takže na oleji, alebo na masti cibuľu udusíme do mäkka, čo potrvá cca 10 min.

    2. Až potom pridáme mäso, ktoré je v gulášovom balíčku už nakrájané a necháme zatiahnuť na silnom plameni. Stíšime, pridáme soľ, čierne korenie a rascu.

    3. Po chvíli podlejeme horúcou vodou a varíme na slabom ohni za občasného miešania cca 1,5 hodiny až 2 hodiny.

    4. Paradajky narežeme do kríža asi do jednej tretiny. V inom menšom hrnci si zohrejeme vodu a keď začne vrieť, vložíme paradajky a odstavíme. Po 5 minútach paradajky vyberieme a ľahko z nich stiahneme šupku. Bez nej budú kúsky v gulášovej polievke chutnejšie.

    5. Papriky očistíme a nakrájame na pásiky.

    6. Zemiaky očistíme a nakrájame na kocky.

    7. Do gulášovej polievky postupne pridáme všetku zeleninu a varíme ešte aspoň 30 minút, alebo do úplného zmäknutia všetkých ingrediencií. Čas varenia záleží aj od veľkosti nakrájaného mäsa. Čim menšie kocky / kúsku mäsa, tým kratšie sa bude polievka variť.

    8. Na záver pridáme majorán, pretlačený, alebo nakrájaný cesnak a papriku a odstavíme zo zdroja tepla.

    9. Podávame s čerstvým chlebíkom. alebo pečivom.

    Naše tipy:

    • Pretlačený, alebo nakrájaný cesnak pridávajte do polievky až na záver. Takto bude ich chuť naozaj cítiť a bude výraznejšia.
    • Hotová zmes mäsa na guláš má výhodu, pretože mäso je už nakrájané a často aj zbavené šliach. Ak vám veľkosť nevyhovuje hotové kocky / kúsku mäsa, ešte prekrojte na menšie.