Tekvice bezpochyby patria k vôňam a chutiam jesene. Určite neprehliadnite ani Hokkaido tekvicu, ktorej výborná maslová chuť je nezabudnuteľná a hodí sa najmä do lahodných polievok. Jednoduchú hokkaido polievku zvládne aj úplný začiatočník. Najťažšia časť je spracovať tekvicu. Stačí však ostrý nôž a trochu trpezlivosti a môžete začať so samotnou prípravou. Mimochodom, táto polievka je vynikajúcim zdrojom vitamínov. Pripravte si jednu takú s nami 🙂
Extra jemná hokkaido polievka, bez cesnaku a cibule
Postup:
- Ostrým nožom opatrne prekrojte a vydlabte tekvicu, ošúpte ju a nakrájajte na kocky strednej veľkosti.
- Poukladajte ich na plech s papierom na pečenie, pokvapkajte tekvicovým olejom, osoľte a zľahka okoreňte a dajte piecť na 200 stupňov Celzia na cca 30 minút.
- Keď je tekvica zapečená, presuňte ju do hlbokého hrnca a zalejte zeleninovým vývarom a ešte chvíľu povarte.
- Následne pomixujte ponorným mixérom a pridajte kokosové mlieko.
- Polievku dochuťte kurkumou, rozdrvenou chilli papričkou, korením a soľou.
- Na záver, prudko opražte na panvici tekvicové jadierka a šalviové lístky a ozdobte nimi polievku. Podľa potreby polievku ešte pokvapkajte tekvicovým olejom.
Náš tip:
- Pokiaľ nemáte radi kokosové mlieko, môžete ho nahradiť plnotučným kravským. Niektoré recepty odporúčajú pridať aj zemiaky a mrkvu, ale potom nie je tekvicová chuť taká výrazná.
Tekvica hokkaido je plná výživných látok a vitamínov:
- obsahuje množstvo betakaroténu, vitamínov -napríklad vitamín A, B, draslík, luteín a zeaxatín, ktoré sú dobré na oči, vápnik, železo, horčík, fosfor a vlákninu.
- je vhodná pre diabetikov a má nízky obsah kalórií
- vysoký obsah draslíka je dôležitý pre kardiovaskulárny systém
- pozitívny vplyv na nervový a imunitný systém
- pomáha pri trávení a žalúdočných problémoch, pri problémoch s ľadvinami
- obsahuje vlákninu, ktorá chráni pred rakovinou hrubého čreva a podporuje detoxikáciu
- tekvicové semienka účinkujú proti črevným parazitom.