Hovädzia roštenka s ryžou

 | 

Čas prípravy: 

20

 min

Čas varenia: 

60

 min

Ingrediencie

  • Trochu hladkej múky na obalenie masa
  • 2 lyžice masti
  • Soľ, korenie
  • Ryža ako príloha
  • Ingrediencie

  • Trochu hladkej múky na obalenie masa
  • 2 lyžice masti
  • Soľ, korenie
  • Ryža ako príloha
  • Nutričné hodnoty

    HL41 Web Banner 2120x455px

    Klasika na nedeľný obed, ktorá si vás vždy získa. Áno, hovädzia roštenka s ryžou je u nás veľmi obľúbená už celé desaťročia. Prinášame vám recept a malý tip, ako ho trochu ozvláštniť, aby jedlo na tanieri vyzeralo a chutilo naozaj luxusne.

    Hovädzia roštenka s ryžou na nedeľný obed

    Postup:

    1. Začneme tým, že olúpeme cibuľu, polovicu z nej nakrájame na jemno, to bude na základ omáčky. Druhú polovicu cibule nakrájame na krúžky.

    2. Mäso odblaníme a nakrájame na rovnako silné plátky. Trocha tiež jednotlivé plátky naklepeme, niekedy postačí aj opakom noža.

    3. potom jednotlivé plátky mäsa zľahka osolíme, okoreníme a obalíme v hladkej múke. Vďaka múke sa mäso na začiatku pekne zatiahne, dodá šťavnatosť a tiež sa nám postará o zahustenie omáčky.

    4. Vo väčšom hrnci, alebo v hlbokej panvici rozpustíme masť a sprudka na nej mäso z oboch strán opečieme. Potom mäso vyberieme a dáme bokom.

    5. Do výpeku z mäsa vysypeme cibuľu nakrájanú na jemno. Usmažíme ju za stáleho miešania do zlatista. Keď už je cibuľa skoro hotová, prilejeme asi pol hrnčeka vývaru a miešame kým sa nám vývar úplne neodparí. Tento postup zopakujeme ešte dvakrát. Cibuľa sa tak pekne rozvarí a jej chuť bude intenzívnejšia. Nakoniec pridáme plátky mäsa a zalejeme zvyškom vývaru. Prípadne pridáme ešte trochu vody. Takto podliatu roštenku varíme až do úplného zmäknutia asi 1 hodinu, záleží na vyzretosti mäsa.

    6. Počas toho sa môžeme venovať cibuli, ktorú sme nakrájali na kolieska. Obalíme ju v hladkej múke a poukladáme na tácku. Potom v malom vyššom hrnci rozohrejeme olej a keď je dostatočne horúci, cibuľové kolieska v ňom osmažíme. Počas vyprážania cibuľové krúžky aspoň raz otočíme. Vypražené krúžky dáme ešte pred podávaním odkvapkať na tácku s kuchynským obrúskom. Zbavíme sa tak prebytočného oleja.

    7. Samozrejme si tiež pripravíme ryžu ako prílohu, postupujeme podľa návodu. Keď je mäso v hrnci už úplne mäkké, vyberieme ho opatrne na misu a omáčku ešte prepasírujeme cez jemné sitko. Hotovú roštenku potom môžeme servírovať s ryžou, jemnou omáčkou a vyprážanou cibuľkou navrchu. Dobrú chuť.