Hovädzie dusené na pive s rascou, borievkami a rozmarínom. Lahodné, rozpadajúce sa mäso v aromatickej omáčke takmer bez práce.
Hovädzie dusené na pive s rascou
Postup:
-
Mäso nakrájame na 1 cm hrubé plátky. Osolíme a okoreníme z oboch strán.
-
Jemne obalíme v hladkej múke a sprudka opečieme v horúcom oleji z každej strany. Vyberieme z hrnca a dáme bokom. Vo výpeku osmahneme do zlata nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nasekaný cesnak. Zarestujeme, pridáme rascu, paradajkový pretlak a ešte chvíľu spolu miešame.
-
Vrátime do hrnca mäso, pridáme na veľké kusy nakrájanú mrkvu, borievky, rozmarín a bobkový list.
-
Zalejeme pivom, a vývarom (alebo môžeme použiť vodu), tak aby bolo mäso úplne zakryté. Mäso posolíme, okoreníme a zakryté vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C.
-
Dusíme 3-4 hodiny, až kým sa mäso nerozpadá.
-
Priebežne kontrolujeme, ak treba, podlievame horúcim vývarom, alebo horúcou vodou. Keď je mäso hotové, opatrne ho z omáčky vyberieme aj s mrkvou, omáčku prepasírujeme, prípadne rozriedime vývarom.
-
Mäso vrátime do omáčky a môžeme zjemniť lyžičkou masla a kvapkou citrónovej šťavy.
-
Podávame napr. so zemiakovou kašou alebo s chlebom. Je to skvelé zimné sýte jedlo. Je až neuveriteľné ako málo práce s ním budete mať. Potrebujete akurát trochu viac času, ale mäso sa skutočne robí samo. Výsledok stojí skutočne za to. Pozvať môžete celú rodinu.