Hovädzie mäso vám v týchto chladných zimných dňoch dodá presne to, čo potrebujete. Vyskúšajte nás recept na beef bourguignon a nebudete ľutovať.
Hovädzie mäso po burgundsky
Postup:
- Vo veľkom liatinovom hrnci rozpálime masť. Pridáme hovädzie mäso a opečieme ho zo všetkých strán, aby sa zatiahlo asi 3-5 minút.
- Ak je hrniec malý, mäso opečieme na niekoľko krát, postupne, vždy opečené vyberieme a dáme novú várku. Mäso odložíme na tanier bokom a do kastróla pridáme očistené šalotky, cesnak, bylinky, slaninku a huby.
- Keď huby zhnednú pridáme pretlak a minútku, dve všetko povaríme. Pridáme z taniera mäso aj so šťavou, čo z neho vyšla a prilejeme víno a 100 ml vody. Mäso má trošku vytŕčať z tekutiny, ale nemá byť pod hladinou.
- Privedieme prikryté k varu a občas premiešame. Keď zmes zovrela vložíme hrniec do predhriatej rúry na 150 st. C na približne 3 hodiny. Podávame s pučenými zemiakmi, alebo paštrnákovým či zelerovým pyré.
Ako pripravovať rôzne časti
- Veľký orech –na prípravu rolád a na pečenie.
- Malý orech – patrí k šťavnatým a najkvalitnejším častiam teľaciny. Používa sa na pečenie a na prípravu rolád, a tiež z neho možno pripraviť klasické rezne.
- Krátky sval – na dusenie, a tiež vyprážanie.
- Svalovník – najjemnejšia a najkvalitnejšia časť mäsa, používa sa na prípravu steakov, medailónikov, prípravu minútok, na pečenie, dusenie a plnenie.
- Karé – jemné a kvalitné mäso, rovnako ako svalovník
- Krk – na mletie, dusenie, plnenie, pečenie a grilovanie.
- Plece –na prípravu gulášov, pečenie, mletie, dusenie a tiež na prípravu medailónikov.
- Hruď – na pečenie, dusenie, plnenie a na prípravu polievok.
- Koleno a nožičky – na pečenie a dusenie. Kolená sú veľmi chutné aj grilované.
- Nohy – na prípravu vývaru.