Hovädzie na hrášku

 | 

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

90

 min

Ingrediencie

Mäsiarov výber Billa

  • 2 hrsti menších zemiakov
  • ¾ hrnčeka hrášku – čerstvého alebo mrazeného
  • 2 lyžice olivového
  • oleja

  • 2 -3 mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 l hovädzieho vývaru, alebo voda
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • vetvička tymianu a bobkový list
  • 2 lyžice hladkej múky na zahustenie
  • soľ, korenie
  • Ingrediencie

    Mäsiarov výber Billa

  • 2 hrsti menších zemiakov
  • ¾ hrnčeka hrášku – čerstvého alebo mrazeného
  • 2 lyžice olivového
  • oleja

  • 2 -3 mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 l hovädzieho vývaru, alebo voda
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • vetvička tymianu a bobkový list
  • 2 lyžice hladkej múky na zahustenie
  • soľ, korenie
  • Nutričné hodnoty

    W46 Web Banner 1920x455px 2
    Hovädzie na hrášku poteší malých aj veľkých stravníkov. Veď kto by nemal rád mäkučké dusené mäsko so šťavičkou. My sme ho pripravili ako "one pot recipe" - teda recept z jedného hrnca. Každá mamička si často láme hlavu, ako deťom naservírovať všetko dôležité v jednej porcii. Napríklad moji malí (veľkí) muži častokrát pokukujú po kotlíkovom guláši. Práve tak nejako asi vznikol tento nenáročný recept z jedného hrnca, pre malých stravníkov v našej rodine. Zatiaľ čo pre dospelých pobubláva v kotlíku guláš so všetkým, čo k tomu patrí, pre maličkých sa takmer samo uvarí mäkké chudé mäsko s trochou viac zeleniny a menej (alebo žiadnej) slaninky.

    Hovädzie na hrášku z jedného hrnca

    Postup:

    1. Začneme s prípravou surovín, to je v podstate na celom recepte to najprácnejšie. Ale nebojte sa, je to len troška práce. Potom už budeme len pridávať do hrnca. Môžeme začať mäsom, obzvlášť pokiaľ varíme pre malých stravníkov, je dôležité mať mäso nakrájané na malé kúsky.
    2. Cibuľu a cesnak si tiež očistíme a nakrájame na nadrobno. Mrkvu umyjeme, prípadne olúpeme a nakrájame. Zemiaky tiež dobre umyjeme a pokiaľ sú naozaj pekné, nemusíme ich ani lúpať, stačí nakrájať.
    3. Môžeme sa pustiť do varenia. Vo väčšom hrnci si rozohrejeme olivový olej a hovädzie mäso na ňom opečieme do zlatista. Mäso zľahka osolíme a okoreníme. Následne pridáme nakrájanú cibuľu s cesnakom a ešte chvíľu všetko za stáleho miešania opekáme. Ďalej pridáme nakrájanú mrkvu a zemiaky, všetko dobre premiešame, zaprášime múkou, znova premiešame a po pár minútach všetko zalejeme hovädzím vývarom.
    4. Do hrnca ešte pridáme tymian s bobkovým listom a paradajkovým pretlakom. Po dôkladnom premiešaní hrniec prikryjeme pokrievkou a za občasného miešania na veľmi miernom ohni varíme aspoň 1 hodinu, minimálne dovtedy, kým nebude mäso úplne krehké.
    5. Na záver, pred koncom, do hrnca ešte prisypeme hrášok, ktorý už naozaj len 2 minútky prevaríme, čím čerstvejší, tým lepšie, zostane sladký. Teraz môžeme servírovať.