Hráškový guláš s mäsom a zemiakmi

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Pre 4 osoby:

na guláš (výborné je pliecko)

  • 500 g hrášku (mrazený, alebo z konzervy)
  • 2 mrkvy
  •  

  • 2-3 stredne veľké zemiaky
  •  

  • 1 veľká cibuľa
  •  

  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 1 PL gulášového korenia
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • olej
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 1 lyžička sušeného majoránu
  • Ingrediencie

    Pre 4 osoby:

    na guláš (výborné je pliecko)

  • 500 g hrášku (mrazený, alebo z konzervy)
  • 2 mrkvy
  •  

  • 2-3 stredne veľké zemiaky
  •  

  • 1 veľká cibuľa
  •  

  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 1 PL gulášového korenia
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • olej
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 1 lyžička sušeného majoránu
  • Nutričné hodnoty

    banner billa

    V zimnom období nie je zahrievacích pokrmov nikdy dosť. Keď vonku poriadne prituhne, nič nepoteší viac, ako horúci tanier sýteho gulášu, akým je hráškový guláš s hovädzím mäsom a zemiakmi. Dokonalé jedlo z jedného hrnca.

    Sýty a horúci hráškový guláš na zimu

    Postup:

    1. Mäso očistíme a nakrájame na kocky 2x2 cm.
    2. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu dosklovita. Posolíme a zakrytú ju necháme podusiť. Občas premiešame.
    3. Potom odokryjeme a necháme odpariť všetku tekutinu, pričom cibuľu miešame a necháme len veľmi mierne skaramelizovať.
    4. Do hrnca pridáme mäso a opekáme z každej strany, kým sa mäso nezatiahne a neobalí cibuľou.
    5. Necháme vyvariť tekutinu až na tuk, potom pridáme na plátky nakrájaný cesnak, paradajkový pretlak, gulášové korenie a sladkú papriku. Osolíme a okoreníme čiernym korením. všetko spolu dobre premiešame a podlejeme vodou alebo vývarom tak, aby bolo mäso takmer ponorené.
    6. Zakryjeme pokrievkou, znížime teplotu a dusíme tak dlho, až je mäso takmer mäkké.
    7. Medzitým si očistíme a nakrájame zemiaky a mrkvu.
    8. Keď je mäso mäkké, pridáme do hrnca zeleninu a zasypeme hráškom. Zakryjeme (ak treba podlejeme ešte trochou vody) a dusíme, až kým sa mäso nerozpadáva, a zelenina je mäkká.
    9. Na záver do gulášu pridáme sušenú majoránku, a kto chce, môže na záver pridať jeden pretlačený strúčik cesnaku.
     

    Náš tip:

    • Guláš podávame s dobrým chlebom.