Hrnčeková ciabatta bez miesenia

 | 

Čas prípravy: 

120

 min

Čas varenia: 

25

 min

Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

120

 min

Čas varenia: 

25

 min

Ingrediencie

Na cesto:

oleja

  • 2 hrnčeky vlažnej vody
  • 1 hrnček hladkej múky na dosýpanie a finálnu úpravu bochníka
  • aj keď do originálnej ciabatty rasca nepatrí, my sme jej za lyžičku pridali
  • Poznámka: použili sme hrnčeky s objemom 250 ml

     

    Ingrediencie

    Na cesto:

    oleja

  • 2 hrnčeky vlažnej vody
  • 1 hrnček hladkej múky na dosýpanie a finálnu úpravu bochníka
  • aj keď do originálnej ciabatty rasca nepatrí, my sme jej za lyžičku pridali
  • Poznámka: použili sme hrnčeky s objemom 250 ml

     

    Nutričné hodnoty

    banner billa
    Rozvoňajme si trochu domácnosť. Napríklad tým, že si upečieme známy taliansky chlieb zvaný ciabatta. Ciabatta v doslovnom preklade znamená papuče, jednak pre svoj tvar a jednak preto, že si každý môže podomácniť svoj chlebík a pridať si doň obľúbené semienka, sušené ovocie alebo olivy.Nebojte sa ho, netreba ho miesiť, stačí len zopár surovín, ktoré máme určite všetci doma a potom, kým čakáme, kedy ciabatta vykysne, môžeme si k nej pripraviť nejaký fajnový šalátik plný vitamínov.

    Domáca ciabatta bez miesenia

    Postup:

    1. Do veľkej misy preosejeme 2 hrnčeky hladkej múky, pridáme soľ, instantné droždie a zamiešame.
    2. Prilejeme olej a dva hrnčeky vody a varechou zamiešame tak, aby sa všetky ingrediencie prepojili. Vznikne nám lepkavá kaša – ale to je v poriadku.
    3. Misu prikryjeme potravinovou fóliou a necháme ju na teplom mieste, aby mohlo cesto dobre kysnúť.
    4. Čím dlhšie necháme cesto kysnúť, tým lepšia chuť výsledného pečiva. Buďme trpezliví a počkajme aspoň dve hodiny. Cesto si môžeme kľudne pripraviť a nechať ho kysnúť na noc a ráno z neho piecť.
    5. Vykysnuté cesto bude mať polotekutú konzistenciu a bude bublinkovať. Pracovnú dosku dobre posypeme múkou a nalejeme na ňu cesto. To opäť posypeme múkou.
    6. Sľúbili sme, že toto pečivo netreba miesiť, my ho však musíme vytvarovať. Cesto sa snažíme vyšúľať do podlhovastého bochníka. Horný a spodný okraj vždy zahýbame smerom do stredu a tam ho zatlačíme.
    7. Bochník položíme švom nadol na plech vystlaný papierom na pečenie.
    8. Povrch ešte posypeme múkou a pečieme vo vyhriatej rúre na 230 stupňoch asi 25 minút do zlatohneda.
    9. Necháme úplne vychladnúť, až potom rozkrojíme.

    Náš tip:

    • Pre čo najlepšie upečenie odporúčame piecť ciabattu v rúre, do ktorej sme na dno dali nádobu s vodou. Parné pečenie spôsobí, že ciabatta bude mať chrumkavú kôrku a nadýchanú striedku.