Hŕstková polievka s údeným mäsom

 | 

Čas prípravy: 

120

 min

Čas varenia: 

90

 min

Ingrediencie
  • 500 g údeného mäsa podľa vlastného výberu (v našom prípade údený špic)
  • 200 g hŕstkovej zmesi
  • 1 PL bravčovej masti
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 mrkva
  • 1 petržlen
  • 1 cm hrubý plátok koreňového zeleru
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 až 3 bobkové listy
  • Pár guličiek čierneho a nového korenia
  • 2 ČL sušeného majoránu
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • Ingrediencie
    • 500 g údeného mäsa podľa vlastného výberu (v našom prípade údený špic)
    • 200 g hŕstkovej zmesi
    • 1 PL bravčovej masti
    • 1 menšia cibuľa
  • 1 mrkva
  • 1 petržlen
  • 1 cm hrubý plátok koreňového zeleru
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 až 3 bobkové listy
  • Pár guličiek čierneho a nového korenia
  • 2 ČL sušeného majoránu
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • Nutričné hodnoty

    W46 Web Banner 1920x455px 2
    Hŕstková polievka s údeným je ideálnym jedlom v chladnom počasí. Skvelá chuť kombinácie rôznych strukovín a silného údeného vývaru sa k sychravému a studenému počasiu priam dokonale hodí. V našej verzii polievku nezahusťujeme zápražkou či zátrepkou, keďže jej základ tvorí dobrý údený vývar podľa nás to nie je potrebné.

    Sýta hŕstková polievka s údeným mäsom

    Postup:

    1. Ako zalejte hŕstku studenou vodou a nechajte min. 2 hodiny postáť (ideálne 4 a viac).
    2. Za tú dobu budete mať dosť času pripraviť si údený vývar. Mäso zalejte vodou, aby bolo kompletne ponorené, dobre osoľte, pridajte bobkový list, celé nové a čierne korenie, priveďte k varu a na miernom ohni varte dokým mäso nie je dostatočné mäkké. Vývar sceďte a odložte bokom, mäso nechajte vychladnúť.
    3. Na lyžici bravčovej masti orestujte na kocky nakrájanú cibuľu a po chvíli aj koreňovú zeleninu. Osoľte a okoreňte. Asi po desiatich až 15 minútach, keď už zelenina chytí peknú karamelovejšiu farbu pridajte aj hŕstkovú zmes a strúčiky cesnaku a tiež chvíľu restujte. Podlejte časťou údeného vývaru. Nie je potrebné pridávať ďalšie koreniny ako bobkový list či nové korenie, keďže vo vývare je už ich chuť obsiahnutá. Varte dokým strukoviny nie sú takmer mäkké. Priebežne polievku zalievajte vývarom.
    4. Keď sú strukoviny takmer mäkké pridajte do polievky aj na kocky nakrájané zemiaky. Varte dokým nebude všetko správne hotové, finálne dochuťte a na záver pridajte ešte sušený majorán, dobre premiešajte a už nevarte.
    5. My sme teda tú našu polievku nezahustili zápražkou či zátrepkou, ale samozrejme je na vás či polievku budete ešte extra zahusťovať. Skvelá a sýtejšia je i zahustená.
    6. Polievku podávajte s kúskami údeného mäsa a pečivom.