Huspenina z bravčových kolien a nožičiek

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Na cca. 4-6 porcií:

  • 1 bravčové kolienko
  • 2 bravčové nohy
  • 3 l vody
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 1 menší zeler
  • Ingrediencie

    Na cca. 4-6 porcií:

    • 1 bravčové kolienko
    • 2 bravčové nohy
    • 3 l vody
    • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 1 menší zeler
  • Nutričné hodnoty

    recept
    Huspenina je typické zimné jedlo a niektoré rodiny majú svoj "jediný správny a overený recept". Vo všetkých prípadoch je však základom kvalitný vývar, ktorý po uvarení získa rôsolovitú štruktúru. A rôsol vzniká vďaka kolagénu v mäse, ktorý je veľmi dôležitý pre zdravie našich kĺbov a nielen ich.

    Huspenina - dobrá voľba pre zdravé kosti a chrupavky

    Postup:

    1. Očistené a umyté bravčové nohy, koleno, cibuľu, korenie, ocot a soľ dajte do studenej vody a pomaly varte, nenechajte však zovrieť.
    2. Asi po 2 hodinách pridajte očistenú zeleninu a varte ešte 5 hodín. Voda sa musí zredukovať približne na polovicu.
    3. Potom skúste odobrať 3 - 4 PL tekutiny a nechajte ju vychladnúť. Ak zhustne, huspeninu odstavte a preceďte cez jemné sitko.
    4. Uvarené vykostené mäso môžete vložiť do misiek, zaliať tekutinou a nechať stuhnúť.
    5. Huspeninu podávajte pokvapkanú citrónom a s cibuľovým šalátom.
    6. Ak chcete docieliť úplne číry rôsol, nechajte ho stuhnúť, odoberte lyžičkou namočenou v teplej vode všetku mastnotu na povrchu a opäť dajte na mierny plameň rozpustiť. Rozšľahajte trochu 2 bielky a vmiešajte zľahka metličkou do vychladnutého, nie však stuhnutého rôsolu a povarte, kým sa bielky zrazia. Potom hneď odstavte z plameňa a preceďte cez jemné plátno.
    7. Dostanete úplne číry rôsol, ktorý sa hodí na zaliatie chudého mäsa, šunky, rýb alebo dusenej zeleniny, vajec či paštét.
    8. Na prípravu dobrej huspeniny budete potrebovať aj niekoľko hodín + dobu na tuhnutie.
    9. Huspenina vďačí za svoje liečivé účinky bielkovine kolagén, ktorá tvorí 25 – 30 % všetkých proteínov u cicavcov. Kolagén je nevyhnutný vo vyvíjajúcom sa organizme v detstve a dospievaní na tvorbu kostí, pretože vytvára sieť pre ukladanie vápnika. V dospelosti chráni kĺby pred artrózou, udržiava pohybový aparát v dobrej kondícii, vplýva na elasticitu vlasov a nechtov.