Jablka v župane recept

Jablká v cestíčku

 | 

Čas prípravy: 

5

 min

Čas varenia: 

30

 min

Jablka v župane recept
Svetlana Mravcová
Svetlana Mravcová

 | 

Čas prípravy: 

5

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

 

Ingrediencie

 

Nutričné hodnoty

Billa

Maškrtiť sa dá aj v zime.  Nedávno sme si doma spomenuli na tento recept z detstva. Jablká v župane patrili ku klasike, tak prečo som ho už tak dávno nespravila? Bolo to treba napraviť. Netrvalo dlho a asi za pol hodinky už boli jablká v cestíčku pekne na stole. Chutil rovnako skvele, ako v detstve. Odporúčajú tri deti z troch. Vyskúšate ho aj vy?

 

Postup:

  1. Jablká dobre umyjeme pod tečúcou vodou. Olúpeme ich a vyberieme jadierka. Pokúsime sa obvod jabĺk neporušiť, aby sme ich potom mohli nakrájať na približne rovnako široké kolieska.

  2. Nakrájané jablká zasypeme škoricou a kryštálovým cukrom. Opatrne ich premiešame, aby sa cukor a škorica prilepili zo všetkých strán.

  3. Žĺtky oddelíme od bielkov. Žĺtky vyšľaháme spolu s mliekom. Ďalej pridáme múku a znova vyšľaháme. Zvlášť si v inej miske vyšľaháme bielky so štipkou soli. Vajcia by mali mať izbovú teplotu, sneh sa nám vďaka tomu dobre podarí. Šľaháme bielka, kým nie je sneh hustý, potom ho opatrne primiešame k žĺtkovému cestu a znova všetko dôkladne premiešame.

  4. Panvicu s olejom rozohrejeme na strednom ohni. Keď je olej dostatočne horúci, jablko namočíme do cesta a takto obalené ho dáme smažiť v oleji. Jablká v cestíčku pečieme do zlatista z oboch strán.

  5. Hotové plátky potom kladieme na tanier vystlaný kuchynským obrúskom, aby ešte prebytočný tuk mohol odtiecť. Môžeme ich podávať ešte teplé, ale sú výborné aj studené. Tesne pred podávaním ich posypeme práškovým cukrom.

Ak recept pripravujete v lete, určite neurobíte chybu, keď budete jablká v župane servírovať s trochou vanilkovej zmrzliny. Presne tak, ako sme to robievali my doma. Prajem dobrú chuť.