Jablkové pité je tradičný jesenný domáci koláč, ktorý majú všetci radi. Je voňavé, ľahké a ľúbia ho aj malé deti. So šálkou kávy, či čaju je to ideálna desiata. Pri domácom jablkovom pité si navyše kontrolujete dávku cukru a urobíte si ho podľa svojej chuti. Toto je recept mojej mamy, použili sme špaldovú múku, trstinový cukor a trochu viac škorice, pretože je chutná a zdravá.
Jablkové pité - domáci koláč z lokálnych surovín niekedy poteší viac ako exotický dezert
Postup:
- Do misy navážime múku a premiešame ju s práškom do pečiva.
- Pridáme všetky ostatné suroviny na cesto, teda cukor, maslo a vajcia a vypracujeme cesto. My doma robíme cesto ručne, môžete však použiť aj domáci robot. Cesto je hotové, keď sa nám suroviny spoja do homogénnej hmoty.
- Spracované cesto rozdelíme na štyri kúsky a vyvaľkáme ich. Cesto rozdelíme preto, že je krehké a pláty na celý plech by sa nám robili ťažšie. Dva kúsky cesta dáme na plech, každý na jednu polovičku a postupne ich roztlačíme ešte prstami, tak aby sme dve časti cesta spojili a vyplnili medzery.
- Jablká ošúpeme, zbavíme jaderníkov a naštvrtíme ich, aby sa nám lepšie strúhali. Nastrúhame ich do misy na hrubom strúhadle. Navrstvíme ich rovnomerne na spodné cesto a posypeme ich zbytkom cukru a škoricou.
- Rozvaľkáme aj ďalšie dve časti cesta a položíme ich na rozotretú vrstvu strúhaných jabĺk.
- Vrchné cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- Jablkové pité pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov, asi 30 – 40 minút, kým povrch zozlatne.
- Keď pité vychladne, podávame ho nakrájané na klasické štvorce a posypané trochou škorice a cukru.
Naše tipy:
- Pité je vyvážený koláčik, ktorý poteší na jesenné raňajky, či na desiatu ku kávičke.
- Škoricu i cukor sypte cez malé sitko, aby bolo pité pocukrované rovnomerne. Dobrú chuť!