Jablkové smaženky s ciderom

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ela Kaslu
Ela Kaslu

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Pre 4 osoby:

  • 220 g hladkej múky
  • 75 g krupicového cukru
  • 1 zarovnaná lyžica kypriaceho prášku
  • ¾   lyžičky škorice
  • ½ lyžičky soli
  • štipka muškátového orieška
  • 200 ml jablčného cideru
  • 2 veľké kyslé jablká
  • 2 lyžice rozpusteného masla
  • 2 veľké vajíčka
  • Na polevu:

    • 200 g práškového cukru
    • 50 ml jablčného cideru
    • ½ lyžičky škorice
    • štipka muškátového orieška
    Ingrediencie

    Pre 4 osoby:

    • 220 g hladkej múky
    • 75 g krupicového cukru
    • 1 zarovnaná lyžica kypriaceho prášku
    • ¾   lyžičky škorice
    • ½ lyžičky soli
    • štipka muškátového orieška
    • 200 ml jablčného cideru
    • 2 veľké kyslé jablká
  • 2 lyžice rozpusteného masla
  • 2 veľké vajíčka
  • Na polevu:

    • 200 g práškového cukru
    • 50 ml jablčného cideru
    • ½ lyžičky škorice
    • štipka muškátového orieška

    Nutričné hodnoty

    HL25 Web Banner 2120x455px 4
    Tieto jablkové smaženky si určite zamilujete. U nás doma zožali veľký úspech. Cesto na ne je veľmi podobné tomu na lievance, ale v podstate ide o kúsky jabĺk smažené v hustom cestíčku. Do cesta sa namiesto mlieka pridáva jablčný cider (sajder).

    Jablkové smaženky

    Postup:

    1. V miske spolu zmiešame múku (namiesto hladkej môžete použiť hladkú špaldovú), cukor, kypriaci prášok, škoricu, muškátový oriešok a soľ.  Vajíčka, maslo a cider prešľaháme metličkou zvlášť v inej miske.
    2. Jablká ošúpeme, odstránime jaderníky, nakrájame na drobné kocky a premiešame so suchými prísadami. Potom prilejeme tekuté prísady a stierkou všetko spolu zmiešame len tak, aby sa všetko spojilo.
    3. V panvici zohrejeme 1 cm vrstvu oleja. Lyžicou odoberáme kúsky cesta a smažíme v horúcom oleji z každej strany 2-3 minútky do zlata.
    4. Necháme ich odkvapkať na papierovej utierke a medzitým si pripravíme polevu. V miske zmiešame práškový cukor s ciderom, škoricou a mletým muškátovým orieškom.
    5. Každý kúsok potrieme lyžicou polevy a necháme zaschnúť 10 min.  Najlepšie chutia čerstvé.
    6. Tip. Ak sa vám bude cukrová poleva zdať už príliš sladká, použite namiesto cideru citrónovú šťavu.

    Čo je cider?

    • Cider je alkoholický nápoj vyrábaný z fermentovanej jablčnej šťavy a je veľmi obľúbený vo Veľkej Británii, Írsku či Normandii.  Aj u nás sa teší v poslednom čase veľkej obľube. Pre nízky obsah alkoholu a vďaka osviežujúcej jablkovej chuti  je  vynikajúcim letným bublinkovým nápojom.  My sme ho pridali do našich smaženiek a určite to vyskúšajte aj vy! Cider dodá cestu výbornú chuť a bublinky vám zaručia nadýchané ľahké cesto.