Jahodový zákusok s francúzskym pôvodom Eclair

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

30

 min

Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

Na Éclairky:

  • 100 ml vody
  • 10 g kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 80 g masla
  • 4 vajcia
  • Na krém:

  • 1 ČL vanilkového cukru
  • 150 g čerstvých jahôd
  • Ingrediencie

    Na Éclairky:

  • 100 ml vody
  • 10 g kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 80 g masla
  • 4 vajcia
  • Na krém:

  • 1 ČL vanilkového cukru
  • 150 g čerstvých jahôd
  • Nutričné hodnoty

    Billa
    Jahodový zákusok patrí k sladkému letu. Zákusok typu Ecliar má francúzsky pôvod a obľúbený je celosvetovo.

    Jahodový zákusok patrí k letu a "Eklerky"

    Postup:

    1. V hrnci roztopíme maslo v mlieku a vode. Pridáme soľ a pomiešame. Prisypeme múku a varechou veľmi rýchlo miešame, až sa nám sformuje lepkavá guľa cesta. Vtedy odstavíme hrniec zo zdroja tepla.
    2. Cesto si preložíme do misky a po jednom zašľahávame varechou vajcia, až kým nie sú rovnomerne vmiešané a masa cesta je pekne lesklá. Cesto zostane polotekuté, keď ho nastriekate pomocou vrecúška, malo by si držať tvar. Ak sa vám zdá príliš riedke a rozteká sa, vmiešajte ešte lyžicu hladkej múky.
    3. Hotové cesto nastriekame pomocou zdobiaceho vrecka s okrúhlou špičkou na plech vystlaný papierom na pečenie v tvare tyčiniek, asi 6-7 cm dlhých a necháme medzi nimi miesto, lebo sa počas pečenia nafúknu.
    4. Pečieme najprv 10 minút pri 180 stupňoch, potom pootvoríme dvere rúry a strčíme do nich varechu a pri pootvorenej rúre pečieme ešte ďalších 20 minút.
    5. Hotové koláčiky necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme plnku. Do misky dáme všetky ingrediencie okrem jahôd a mixérom ich vyšľaháme na nadýchaný krém. Týmto potom plníme vodorovne rozrezané éclairky, na krém kladieme na plátky nakrájané jahody (alebo iné ovocie), prikryjeme druhou polovicou koláčikov a podávame posypané práškovým cukrom.