Japonské palacinky / japonské lievance – nadýchaná špecialita

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Pre dve osoby (6 lievancov):

Kyslá smotana

  • javorový sirup
  • malé bobuľové ovocie
Ingrediencie

Pre dve osoby (6 lievancov):

Kyslá smotana

  • javorový sirup
  • malé bobuľové ovocie

Nutričné hodnoty

Web Banner 2120x455px (str. 3)

Japonské palacinky / japonské lievance recept: Poznáte japonské soufflé lievance? Po japonsky sa volajú „shiawase no pancake“ (áno, používajú anglické slovo pancake), čo znamená „lievance šťastia“. Sú neuveriteľne lahodné a nadýchané ako obláčik. Japonci sa za nimi idú zblázniť. V Tokyu je mnoho malých reštaurácií, v ktorých takéto lievance pripravujú. Ľudia pred nimi stoja v radoch dlhé minúty len aby si mohli pochutnať na tejto dobrote. Ja som ich tam ochutnala tiež a tak mi zachutili, že som sa rozhodla pripraviť ich aj doma.

Základ pre chutné japonské palacinky / japonské lievance

Postup:

Bielkový sneh:

  1. Používajte čerstvé vajíčka, pretože sneh z čerstvých vajíčok je oveľa pevnejší.
  2. Oddelené bielky skladujte v chladničke až dokiaľ ich nebudete šľahať.
  3. Miska aj metličky, ktoré používate pri príprave snehu musia byť čisté a utreté do sucha. Každá kvapka tekutiny či oleja môže zhoršiť kvalitu snehu.
  4. Pridávajte cukor po troškách. Odporúčam pridať ho na dva až trikrát. Ak nasypete cukor do snehu naraz, sneh môže spľasnúť a lievance nebudú také nadýchané.
  5. Keď do snehu pridáte trošku citrónovej šťavy alebo soli, sneh bude stabilnejší.
  6. Okrem pevného snehu je dôležitá aj teplota, pri ktorej lievance pečieme – mala by byť nižšia (slabší plameň), aby sa upiekli aj v strede a aby nezhoreli.

 

Japonské palacinky / japonské lievance:

  1. Vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtka. Ako som spomenula, misku s bielkami vložíme do chladničky a vyberieme ich až pred ich šľahaním. Žĺtka dáme do druhej misky, pridáme mlieko, majonézu a všetko poriadne zmiešame.
  2. Do žĺtkovej zmesi preosejeme múku s práškom do pečiva a opäť ju premiešame. Podľa vyššie spomenutých rád pripravíme bielkový sneh.
  3. Bielka šľaháme kým sa nezačnú tvoriť bublinky. Pridáme soľ, citrón a tretinu cukru. Postupne pridáme cukor a šľaháme kým nedostaneme pevný lesklý sneh. Tretinu snehu zľahka vmiešame do cesta. Postup zopakujeme ešte dvakrát kým celý sneh nevmiešame do cesta.
  4. Na rozohriatej panvici vytvoríme kôpky cesta (asi 1 lyžica). Po pár sekundách na kôpky dáme ďalšiu lyžicu cesta. Panvicu prikryjeme pokrievkou a lievance pečieme asi 3 minúty. Po troch minútach ich otočíme, opäť panvicu prikryjeme a pečieme tri minúty.
  5. Upečené lievance položíme na tanier, ozdobíme kyslou smotanou rozmiešanou s javorovým cukrom, malým ovocím, na záver pocukrujeme práškovým cukrom a pustíme sa do nich 🙂

 

Náš tip:

  • Japonské lievance sú také jemné, že sa jedia dvoma vidličkami 🙂