Jogurtové placky s balkánskym syrom a sušenými paradajkami sú jednoduché, balkánskou kuchyňou inšpirované jedlo.
Letné jogurtové placky so syrom
Postup:
- Do misky dáme 1 kelímok bieleho jogurtu. Tým istým prázdnym obalom - kelímkom od jogurtu môžeme odmerať 3 kelímky (šálky) hladkej múky, jedlú sódu, alebo prášok do pečiva, soľ a olej.
- Pomocou varešky, metličky, alebo ručne potom v miske vypracujeme jednotné hladké cesto. Necháme ho 15 - 20 minút odpočinúť.
- Cesto vyklopíme na pracovnú dosku a rozdelíme na bochníčky. Každý ručne vytvarujeme, alebo rozvaľkáme na tenkú placku. Hrúbka placky by mala byť do jedného centimetra. Placky potom pečieme na sucho na panvici z oboch strán do zlatohneda.
- Celý postup je veľmi jednoduchý a rýchly. Kým sa placky pečú na panvici, nakrájame si sušené paradajky a olivy. Balkánsky, alebo iný biely syr nakrájame na malé kocky, alebo namrvíme. Placky potom bohato pokvapkáme olivovým olejom, posolíme a posypeme bylinkami. Podávame ich so syrom, paradajkami a olivami.
Náš tip:
- Z Bulharska pochádza jedna z najobľúbenejších verzií tohto pastierskeho šalátu – šopský šalát. Jeho základom je čerstvá zelenina, okrem papriky, ktorá sa griluje alebo pečie na ohni a je doplnený o biely čerstvý syr z ovčieho, kozieho alebo aj kravského mlieka „sirene“. Tento syr sa vám pravdepodobne nepodarí u nás zohnať, ale bez probémov ho nahradíte bielym syrom typu feta, alebo vašim obľúbeným balkánskym syrom. Je vynikajúci ako príloha ku grilovanému mäsu, ale nám najviac chutí len tak, čerstvý, z čerstvo odtrhnutej zeleniny zo záhona, s veľkou kopou petržlenovej vňate a čerstvým chrumkavým chlebom, alebo našimi jogurtovými plackami. Úplne balkánske leto u vás na balkóne 🙂