Kakaová bábovka s plnkou – vláčna a krémová

 | 

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

60

 min

Kulinárium Redakcia
Kulinárium Redakcia

 | 

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

60

 min

Ingrediencie

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 200 g kryštálového cukru
  • 40 g kakaa
  • 50 ml mlieka
  • 1 a ½ ČL kypriaceho prášku
  • ¼ ČL soli
  • Vanilkový cukor
  • Na plnku:

    • 1 vaječný žĺtok
    • 250 g mascarpone
    • 100 g kryštálového cukru
    • 50 ml šľahačkovej smotany
    • 1 PL kukuričného škrobu
    • Vanilkový cukor

    Na čokoládovú polevu – ganache:

    Ingrediencie

    Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 200 g kryštálového cukru
  • 40 g kakaa
  • 50 ml mlieka
  • 1 a ½ ČL kypriaceho prášku
  • ¼ ČL soli
  • Vanilkový cukor
  • Na plnku:

    • 1 vaječný žĺtok
    • 250 g mascarpone
    • 100 g kryštálového cukru
    • 50 ml šľahačkovej smotany
    • 1 PL kukuričného škrobu
    • Vanilkový cukor

    Na čokoládovú polevu – ganache:

    Nutričné hodnoty

    W46 Web Banner 1920x455px 2
    Kakaová bábovka je dezert, ktorý všetci milujeme. My sme pre vás pripravili recept na nádhernú, vláčnu a krémovú bábovku, ktorá poteší vašu rodinu a priateľov.  

    Jemná a vláčna kakaová bábovka

    Postup:

    1. V jednej miske preosejte suché suroviny ako múku, kakao, kypriaci prášok a soľ. Potom si v tej druhej miske vyšľahajte zmäknuté maslo s kryštálovým a vanilkovým cukrom na nadýchaný krém. Doň potom po jednom zašľahajte vajíčko, mlieko a po častiach aj preosiatu sypkú zmes. Hotové cesto odložte bokom.
    2. Všetky suroviny na krémovú plnku spolu v miske rozmixujte dohladka.
    3. Pripravte si maslom vymastenú bábovkovú formu a vysypte ju múkou, ktorú predtým poriadne premiešate s kakaom. Do formy navrstvite polovicu kakaového cesta a špachtľou cesto povyťahujte po okrajoch formy, aby vytvorilo akúsi vaničku. Do nej následne lyžicou rozložte krémovú plnku, zarovnajte a prelejte druhou polovicou kakaového cesta.
    4. Pečte pri 175 °C približne 60 minút. Napokon nechajte vychladnúť vo forme asi 15 minút a vyklopte na mriežku.
    5. Čokoládu polámte na približne približne rovnaké kusy a zalejte zohriatou šľahačkovou smotanou, ktorú vypnete tesne pred bodom varu. Nechajte ešte tri minúty postáť a potom dohladka vymiešajte.
    6. Úplne vychladnutú bábovku polejte čokoládovou polevou.

    Ku čomu sa kakaová bábovka hodí najlepšie:

    • Podávajte podľa svojich rodinných zvyklostí ku káve, rannému čaju, alebo ako dezert s lyžičkou dobre vychladenej šľahačky. Prajeme vám dobrú chuť.