Kakaový srnčí chrbát

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

40

 min

Svetlana Mravcová
Svetlana Mravcová

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

40

 min

Ingrediencie

Na jednu formu:

(žĺtky a bielky)

  • Štipka soli na vyšľahanie bielkovej peny
  • Na ozdobu:

    • ¼ čokolády na varenie Clever
    • Maslo v rovnakom pomere, ako čokoláda
    • 50 g mandlí
    • Maslo a hrubá múka na vymazanie a vysypanie formy na pečenie
    Ingrediencie

    Na jednu formu:

    (žĺtky a bielky)

  • Štipka soli na vyšľahanie bielkovej peny
  • Na ozdobu:

    • ¼ čokolády na varenie Clever
    • Maslo v rovnakom pomere, ako čokoláda
    • 50 g mandlí
    • Maslo a hrubá múka na vymazanie a vysypanie formy na pečenie

    Nutričné hodnoty

    Billa
    Kakaový srnčí chrbát je známy a u nás typický a obľúbený dezert. Viete čo, ak máte dve formy, upečte rovno dva 🙂 Chuťové bunky celej rodiny si ho totiž veľmi rýchlo obľúbia.

    Obľúbený kakaový srnčí chrbát

    Postup:

    1. Najskôr si zapneme rúru, ktorá sa nám zatiaľ predhreje na 160 stupňov Celzia.
    2. Žĺtka oddelíme od bielkov a 100 g mandlí rozmixujeme v kuchynskom mixéri najemno.
    3. Formu na pečenie vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou.
    4. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do bieleho snehu.
    5. Začneme s prípravou cesta. Žĺtka v kuchynskom mixéri vyšľaháme spolu s cukrom. Prisypeme rozmixované mandle, strúhanku, kakao a rum. Všetko dobre premiešame a do cesta ešte ručne vmiešame ušľahaný sneh.
    6. Nadýchané cesto vlejeme do už pripravenej formy na srnčí chrbát a pečieme vo vyhriatej rúre asi 40 minút. Po upečení necháme formu s chrbtom asi desať minút stáť na a potom srnčí chrbát vyklopíme a mriežku, ktorú sme postavili na plech vystlaný papierom na pečenie.
    7. Zatiaľ čo nám bude srnčí chrbát chladnúť, pripravíme si čokoládovú polevu. V miske zmiešame približne rovnaké množstvo masla a čokolády na varenie.
    8. Polevu varíme vo vodnom kúpeli, teda v teplovzdornej miske nad hrncom s malým množstvom vody a občasne miešame. Keď sa obe suroviny spoja a vznikne nám jednotná čokoládová poleva, môžeme ju rovnomerne poliať upečený chrbát a navrchu ho ešte dozdobíme nahrubo pomixovanými mandľami.
    9. Kakaový srnčí chrbát necháme takto stuhnúť minimálne dve hodiny, až potom môžeme krájať a servírovať.

    Náš tip:

    • Hodí sa k nemu vychladená čerstvá šľahačka. Prajeme vám dobrú chuť.