Karfiolová krémová polievka

 | 

Čas prípravy: 

15

 min

Čas varenia: 

15

 min

Svetlana Mravcová
Svetlana Mravcová

 | 

Čas prípravy: 

15

 min

Čas varenia: 

15

 min

Ingrediencie
Ingrediencie

Nutričné hodnoty

recepty

Originálna krémová polievka si vás získa. V chladnejšom počasí príde vhod lahodná polievka s neodolateľnou krémovou konzistenciou. Karfiolová krémová polievka s orieškami skvelo nahradí hlavné jedlo. Vďaka orieškom nemusíte pridávať smotanu, polievka bude dostatočne krémová.

Karfiolová krémová polievka s orieškami

Postup:

  1. Začneme tým, že si očistíme karfiol. Ten najskôr zbavíme okvetných listov a stonky, ktorá je v strede hlávky. Karfiol ďalej rukami rozdelíme na menšie kúsky. Ďalej ošúpeme cibuľu a cesnak. Cibuľu ešte môžeme pokrájať na väčšie kúsky.
  2. Karfiol s cibuľou a cesnakom zalejeme zeleninovým vývarom a / alebo vodou. Najlepšie tak, aby boli všetky suroviny aspoň do ¾ ponorené.
  3. Pridáme do hrnca tiež bylinky (môžeme ich zviazať kuchynským povrazom), kešu orechy (dodajú polievke krémovitosť), soľ a korenie. Soľ a korenie použijeme len naozaj opatrne. Najlepšie sa totiž polievka dochutí na konci. Záleží totiž aj na tom, ktorý vývar používate, pokiaľ je totiž už osolený, radšej soľ úplne vynechajte.
  4. Takto polievku môžete variť prikrytú pokrývkou asi 25 minút, alebo jednoducho do tej doby, pokiaľ nebude karfiol mäkký.
  5. Po uvarení z hrnca vyberieme bylinky. Nemusíme byť príliš dôkladný, mixér si so zvyškom určite dobre poradí. Na záver pridáme uvarenú, alebo konzervovanú bielu fazuľu a všetko spolu ešte prevrieme. Potom môžeme použiť kuchynský alebo ponorný mixér a všetko dôkladne zmixovať do hladkého krému. Pokiaľ samozrejme preferujete tekutejšiu konzistenciu, majte na pamäti už od začiatku, že do hrnca je potreba ešte pred varením pridať viac vody.
  6. Vonku je ešte stále zima a tak určite príde vhod nejaká teplá polievka. Karfiolová polievka ako hustý krém s orieškami nahradí hlavné jedlo. Karfiolový krém vás poriadne zasýti a plnohodnotne dokáže nahradiť hlavné jedlo. Ešte skôr, ako príde jar, príde určite vhod  trochu odľahčiť jedálniček a zároveň vyskúšať niečo nové.
  7. Polievku podávajte s opečenými orieškami a opečenou bielou bagetou, pokvapkanou olivovým olejom.
  8. Kto má rad pikantné, môže doplniť tento jemný krém o trošku čili vločiek, alebo čierne korenie.