Kelové závitky zapečené s parmezánom

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Pre 4 osoby:

  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 veľké mäsité paradajky
  • cca 50 ml olivového
  • oleja

  • 1 lyžičky  sušenej mäty
  • ½ lyžičky čili vločiek
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 2 lyžice hustého paradajkového pretlaku
  • viazanička petržlenovej vňate
  • 100 g strúhaného parmezánu
  • Ingrediencie

    Pre 4 osoby:

  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 veľké mäsité paradajky
  • cca 50 ml olivového
  • oleja

  • 1 lyžičky  sušenej mäty
  • ½ lyžičky čili vločiek
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 2 lyžice hustého paradajkového pretlaku
  • viazanička petržlenovej vňate
  • 100 g strúhaného parmezánu
  • Nutričné hodnoty

    W46 Web Banner 1920x455px 2
    Plnené kapustové listy (s mäsom alebo bez neho) sú veľmi obľúbené, ale ak vám na ne príde chuť v zime, „zimná“ kapusta je na toto jedlo nevhodná, pretože väčšinou má hrubšie listy, ktoré je ťažko naplniť. Ako náhradu vyskúšajte kel. Okrem toho, že vám balenie závitkov pôjde ľahšie, ozvláštnite si jedálniček o niečo nové.

    Kelové závitky

    Postup:

    1. Nakrájame nadrobno slaninu, cesnak a cibuľu, chilli papričky zbavíme semien a tiež nakrájame nadrobno.
    2. Medzitým ako listy chladnú, pripravíme si náplň:  v miske zmiešame premytú a odkvapkanú ryžu, nastrúhané paradajky (paradajky prekrojíme na polovice a na „jabĺčkovom“ strúhadle ich postrúhame. Začíname reznou stranou a na konci nám zostane v ruke len šupka),  najemno nasekanú cibuľu a cesnak, nasekanú petržlenovú vňať, soľ, korenie, čili vločky a mätu. Pridáme olivový olej (nebojte sa a dajte viac ako ste zvyknutí, jedlo nebude suché) a všetko spolu dobre premiešame. Ochutnáme a prípadne dosolíme alebo viac okoreníme.
    3. Pripravené kelové listy si rozložíme na pracovnú dosku a prekrojíme na polovice, pričom tuhý stred vyrežeme. Menšie listy ponecháme v celku, len vykrojíme stred.  Tieto zvyšky nevyhadzujeme, ale nakrájame na väčšie kúsky a vyložíme nimi dno hrnca, v ktorom bude závitky variť.
    4. Na každý list dáme lyžicu náplne a napevno zavinieme.  Keď máme všetky závitky hotové, poukladáme ich do hrnca a zalejeme vodou,  len tak, aby boli všetky ponorené. Zaťažíme tanierom a zakryjeme pokrievkou. Varíme na miernom ohni do mäkka –približne 40 minút až hodinu.  Tekutina by sa mala zredukovať na tretinu.
    5. V rúre zapneme gril na strednú teplotu. Uvarené závitky naukladáme do zapekacej nádoby (alebo viacero menších) a posypeme jemno strúhaným parmezánom. Zapekáme pod grilom do zlata.
    6. Podávame horúce, posypané čerstvými bylinkami, s lyžicou bieleho jogurtu a kúskom chleba alebo pečiva.
     

    Naše tipy:

    • Kel obsahuje veľmi veľa vitamínu C, ktorý sa však varom stráca, preto je dobré jesť ho surový – najlepšie v šalátoch, alebo si kúsok kelu pridajte do smoothie (výborná je kombinácia  jablko-hruška-citrón-kel-zázvor).
    • Kel je nenahraditeľným zdrojom vitamínu K, ktorý potrebujeme pri prevencii osteoporózy a kardiovaskulárnych ochorení.  Okrem toho obsahuje vitamín A, vitamíny skupiny B a betakarotén.  Napomáha pri znižovaní hladiny cholesterolu, podporuje dobrý zrak a tiež je vhodný pri redukčných diétach, keďže má nízky glykemický index, obsahujem veľa vody a veľa minerálov a bielkovín, ktoré nás nasýtia na dlhšiu dobu.