Králik na smotane je výnimočné a veľmi chutné sviatočné jedlo. Nenechajte sa odradiť náročnejšou prípravou. Ak budete postupovať podľa receptu, nemôžete urobiť chybu a odmenou Vám bude vynikajúci nedeľný obed hodný poklony.
Králik na smotane s fantastickou domácou knedľou
Postup:
- Mäso naložte najlepšie deň vopred. Pokiaľ nemáme dosť času, mal by v chladničke naložený odležať aspoň 4 hodiny. Naložíme ho tak, že kúsky dobre umytého králika osušíme kuchynským obrúskom a dáme do misy. V malom hrnci si rozpustíme celé maslo a pridáme k nemu korenie (bobkový list, korenie, nové korenie, tymian). Chvíľočku ho na masle popražíme a potom týmto rozpusteným maslom aj s korením zalejeme králika v miske. Mäso ešte dobre zamiešame tak, aby sa obalilo voňavým maslom zo všetkých strán. Misku prikryjeme a dáme takto odpočívať do chladničky na 4 až 24 hodín.
- Pred pečením mäso vyberieme a chvíľu necháme pri izbovej teplote. Medzitým si z trupu a krku uvaríme vývar spolu s korením na vývar (bobkový list, korenie, nové korenie). Varíme kým mäso nie je mäkké. Ak nemáme trup ani krk, jednoducho použijeme napríklad kurací vývar, alebo vodu.
- Rúru rozohrejeme na 170 stupňov Celzia. Na sporáku rozpálime pekáč, v ktorom budeme mäso piecť a sprudka opečieme kusy králika zo všetkých strán. Maslo nepoužijeme z misky všetko, stačí to, ktoré zostalo na mäse.
- Keď je mäso opečené, vyberieme ho a do výpeku dáme nakrájanú koreňovú zeleninu, chvíľu restujeme za stáleho miešania, potom pridáme nakrájanú slaninu a cibuľu. Znovu restujeme a miešame, kým nie je zelenina zlatistá, nesmieme ju pripáliť.
- Do voňavej zeleniny pridáme korenie (bobkový list, korenie, nové korenie, tymian), hladkú múku, horčicu, ocot a cukor. Všetko dôkladne premiešame a zalejeme vývarom. Ďalej do pekáča vložíme opečené králičie mäso a prikryjeme pokrývkou. Vložíme do rúry a pečieme cca 2 hodiny. Kým sa mäso bude piecť, do veľkého hrnca dáme variť vodu na sporák. Nakrájame si veku na malé kocky. Oddelíme žĺtky od bielkov. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do snehu. Nakrájané pečivo osolíme, pridáme žĺtky a nakrájanú petržlenovú vňať. Všetko dobre premiešame a po častiach vmiešame sneh z bielkov.
- Kuchynskú igelitovú fóliu rozložíme na stôl a pol zmesi na knedle do nej zabalíme tak, aby mala tvar valčeka. Na okrajoch valček ešte pre istotu zaviažeme pomocou povrázkov. S druhou časťou cesta na knedle urobíme to isté. Takto uviazané valčeky knedlí varíme vo vriacej vode pod pokrievkou cca 25 minút a raz otočíme. Po vybratí ich opatrne rozbalíme a nakrájame. Keď je králik mäkký, vyberieme pekáčik na sporák a chvíľu omáčku aj s mäsom bez pokrievky ešte varíme. Takto sa nám ju podarí ešte trochu zredukovať, teda získať silnejšiu chuť. Po cca 10 minútach mäso vyberieme, zabalíme do alobalu a omáčku prepasírujeme cez jemné sitko. Nakoniec ešte dochutíme šťavou z citróna, prípadne soľou, tu už záleží na Vašej chuti.